Vijesti 02.09.2015.

Islamska država stiže na Balkan?

ČITANJE: 1 minuta
islamska-drzava

Islamska država bi mogla imati motiv da formira tzv. balkansku ID, smatraju poznavaoci bezbjednosne situacije na Kosovu i predstavnici institucija, prenosi RSE.

Ekstremistički i teroristički pokreti, navodi Radio Slobodna Evropa, bazirani na vjerskim interpretacijama mogu da iskoriste balkanske motive, ukljucujući i Kosovo, za stvaranje jedne terorističke grupe.

Burim Ramadani, bivši kosovski poslanik vjeruje da Islamska država može da iskoristi međuetničke motive s ekstremističkim, islamskim ideologijama, koji su prisutni na Balkanu.

– ID i ostale organizacije koje funkcionišu pod time mogu da iskoriste ovu situaciju i tako kreiraju, uslovno rečeno, balkanski ID. Balkan je sam po sebi podijeljen, postoje međuetnicke i političke tenzije, a međudržavni sukobi su i dalje otvoreni. Ovo je glavni rizik na Balkanu – navodi on.

Slično mišljenje ima i Nuredin Ibiši, član skupštinskog Odbora za unutrašnja pitanja, navodeći da militantna grupa može da iskoristi trenutno stanje na Balkanu, a pogotovo na Kosovu.

– Smatram da se oni mogu infiltrirati i stvoriti svoj sistem – naglašava Ibiši.

U posljednjem izvještaju Stejt departmenta o borbi protiv terorizma u svetu u 2014. ocijenjeno je da na Kosovu postoje rastuće prijetnje od islamskog ekstremizma, navodi RSE.

Inače, oko 300 osoba sa Kosova učestvovalo je u ratovima u Siriji ili Iraku.

(Agencije)