Vijesti 27.12.2020.

Islamska zajednica BiH: Muslimani da izaberu vakcine bez svinjskog želatina

ČITANJE: 1 minuta

Većina vakcina protiv kovid-19 sadrži svinjski želatin koji osigurava njihov transport i skladištenje, a konzumiranje svinjskih proizvoda muslimanima nije dozvoljeno prema standardima halal ishrane, saopšteno je iz Kabineta reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH.

U odgovoru za Klix, u Kabinetu je rečeno da Islamska zajednica BiH nema ništa protiv vakcina koje su odobrile nadležne stručne instance i kojima se ljudi štite od zaraza i bolesti, ali ono što je “zabranjeno jeste da lijek traže u onom što je Alah zabranio”.

– Islam poziva ljude da brinu o svom zdravlju i da traže lijek za bolesti koje ih zadese. Ono, pak, što je njima zabranjeno jeste da lijek traže u onom što je Allah zabranio. U zabranjene stvari spadaju i svinja i svinjski proizvodi – kažu iz Islamske zajednice za Klix.ba

Kako se dalje navodi, informacije koje stižu jeste da pojedine vakcine protiv korona virusa sadrže svinjski želatin, ali još čekaju zvanične potvrde.

– Ako je to tačno, muslimani su dužni opredijeliti se za vakcine koje ne sadrže tu komponentu, a efikasne su u liječenju od korona virusa, a ako ne postoji drugi izbor, zadnju riječ o tome treba dati struka, farmaceutska i šerijatsko-pravna – kazali su iz Kabineta reisu-l-uleme.

(Klix.ba)