Vijesti 14.10.2022.

Islamska zajednica reagovala na posljednje odluke i izjave Kristijana Šmita

ČITANJE: 2 minute

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini reagovala je na izjave Kristijana Šmita i poručila da dijeli zabrinutost velikog broja svojih članova i pripadnika zbog njegovih posljednih odluka i izjava.

“Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini kao vjersku zajednicu koja okuplja značajan broj građana Bosne i Hercegovine svako rješenje koje produbljuje podjele i segregaciju umjesto da promoviše integraciju i jednaka prava svakog građanina na čitavoj teritoriji države korak su u pogrešnom pravcu”, navodi se u reakciji.

Poručili su da ne ulazeći u političke implikacije ove odluke i procese koji se odvijaju, Islamska zajednica smatra da je dužna upozoriti na pogrešan pravac u kojem se Bosna i Hercegovina pokušava usmjeriti, prenosi Klix.

“Nadalje, posljednja izjava gospodina Šmita kako ‘Bošnjaci ovdje žive i trebaju živjet’ je u najmanju ruku zabrinjavajuća, jer šalje poruku da neko Bošnjacima treba dati pravo da žive na svojoj zemlji“, saopštio je Ured za odnose sa javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Poručuju kako opstanak Bošnjaka kao naroda i države Bosne i Hercegovine ne zavise od volje bilo koga osim njih samih i građana i naroda koji u Bosni i Hercegovini žive, te kako govor u javnosti o tome kako Bošnjaci imaju “pravo da žive“ ukazuje na opravdanu zabrinutost velikog broja vjernika iskazanu u kontaktima sa svojim imamima, koji su u tome prepoznali osporavanje njihovog, ne samo političkog subjektiviteta, nego i pukog opstanka, naročito kada uzmemo u obzir da se radi o narodu koji je preživio genocid.

“Smatramo da je obaveza Islamske zajednice upozoriti na ove procese. Bosni i Hercegovini su potrebne evropske vrijednosti i standardi ukoliko želi postati dijelom ujedinjene Evrope i svako odstupanje od njih, bilo u ustavnim rješenjima, građanskim i ljudskim pravima, pa i čak u javnoj komunikaciji zvaničnika, nije dobrodošlo“, navodi se u saopštenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

(E.M.)