Vijesti 11.09.2015.

Islamski ekstremisti pokušavaju da regrutuju izbjeglice!

ČITANJE: 1 minuta
izbjeglice

Islamski ekstremisti pokušavaju da sprovedu regrutovanje među sve većim brojem pristiglih izbjeglica u Njemačku, saopštila je danas njemačka obavještajna služba za lokalnu novinsku agenciju DPA.

“Oni pokušavaju da priđu mladim izbjeglicama bez pratnje koji dolaze u našu zemlju bez svojih porodica, posebno tražeći kontakte i podršku”, rekao je portparol obavještajne službe južne njemačke savezne države Bavarske.

Njima se prilazi oko centara za prihvat izbjeglica, kao i na minhenskoj željezničkoj stanici gdje mnoge izbjeglice stižu iz Mađarske i Austrije u posljednjih nekoliko dana.

“Islamski ekstremisti žele da iskoriste nesigurnosti i nevolju izbjeglica”, naveo je on.

U utorak su iz obavještajne službe njemačke savezne države Severna Rajna-Vestfalija prijavili slične vrste kontakata u njihovom regionu, navodeći da se islamski ekstremisti približavaju izbjeglicama preko navodnih (lažnih) dobrotvornih organizacija.

“Obavijestićemo zaposlene u prihvatnim centrima da budu upoznati sa ovom situacijom i metodama koje koriste u ovim pokušajima pristupa mladim izbjeglicama”, rekao je portparol obavještajne službe te države za DPA.

Pod sistemom kvota u Njemačkoj, Sjeverna Rajna-Vestfalija i Bavarska su dvije njemačke države koje dobiju najviše tražilaca azila, 21 odnosno 15 odsto, prenosi AFP.

(Agencije)