Magazin 19.09.2015.

Ispijanje kafe: Ritual za bolji dan!

ČITANJE: 2 minute
kafa

Ispijanje kafe je poprimilo obilježje pravog rituala. Dovoljno simbolike doprinijelo je da ova navika postane “svečani” čin. 

Većina svjetske populacije ne može da zamisli početak dana bez jutarnje kafe. Na obavljanje radnih zadataka se kreće tek nakon što šolja sa omiljenim napitkom postane prazna. Zašto je to tako?

Sa jedne strane, postoje medicinski dokazi koji ističu da kafa podiže nivo adrenalina u organizmu. Sa druge, psiholozi tvrde da je uticaj kafe pitanje autosugestije. Vjerovanje da nas kafa čini budnijim “ubjeđuje” mozak da takvi i postanemo.

Upravo na ovom drugom polju se otkriva koliko nam je kafa važna. Ta stalnost naše svakodnevnice umiruje i od nje se ne odstupa.

ŠTA JE RITUAL BEZ PRAVILA

Kao svaki ritualni čin, i ispijanje kafe poštuje određena pravila. Ljubitelji kafe imaju tačno određeno vreme i način kako uživaju u omiljnom piću. Tu je i omiljena vrsta kafe koja se, nimalo slučajno, nalazi u omiljenoj šolji.

Mentalna koncentracija je kao mišić, tvrdi Džon P. Trugakos sa Univerziteta “Scarborough” u Torontu. Mozgu je nepohodna pauza, mentalne aktivnosti mogu da se porede sa dizanjem tegova. Poslije serije vježbi, sledi pauza.

I odlično je ako se ona “ispuni” ispijanjem kafe. Naučnici tvrde da se u trenucima premorenosti ljudi osećaju usamljenim.

Intezivne socijalne veze taj osećaj umanjuju. Uz to česte dnevne interakcije među zaposlenima povećavaju njihovu produktivnost. Uostalom, poziv “hajdemo na kafu” odavno je postao  sinonim za druženje.

ZAŠTO SE TOLIKO VRAĆAMO OVOM RITUALU

Da bi neko ponašanje postalo ritual, ono mora da se ponavlja. Imajući u vidu da je kafa najprodavanije piće na svijetu, odnosno drugi najprodavaniji proizvod na svijetu, poslije nafte, jasno je da se do kafe ne odustaje. Podaci pokazuju da je do sada ispijeno 500 milijardi šoljica kafe.

Kafi se vraćamo jer kofein i antioksidanti kojima ona obiluje čine da se osjećamo srećnim. Tom luksuzu je teško odoljeti.

(Kurir)