Vijesti 15.01.2019.

ISPIT O ZNAMENITOSTIMA GRADA Taksi prevoznici treba bolje da dočekuju posjetioce

ČITANJE: 2 minute

Taksisti su ogledalo grada, i osim što prevoze putnike do tačnog odredišta, trebali bi poznavati i zanimljive turističke informacije o Banjaluci.

Kažu ovako u Odjeljenju za saobraćaj i puteve, koje sa drugim nadležnim službama priprema nova ispitna pitanja za taksi prevoznike, i to iz poznavanja kulturnih, privrednih, saobraćajnih, turističkih i drugih znamenitosti u gradu.

Cilj je, dodaju nadležni da se podigne nivo usluge u gradu, napominjući i da turisti, kada stignu u grad, bukvalno prvi susret imaju sa taksistima.

– Pored toga što znaju imena ulica, taksisti moraju poznavati i neke osnovne zanimljivosti u vezi sa gradom, a koje bi ih posjetioci mogli upitati dok se voze, na primjer legendu o Safikadi, od kada datira tvrđava Kastel ili koja je veličina Borčevog stadiona. Taksisti su i do sada imali ispit o poznavanju grada, ali će se dio pitanja promijeniti, neka će se izbaciti iz dalje upotrebe, a nova pripremiti- precizirali su u ovom Odjeljenju.

Ukoliko žele da voze putike na području Banjaluke, taksisti moraju pred komisijom tačno odgovoriti na sva tri pitanja koja izvuku, nakon čega dobijaju potvrdu da su položili ovaj ispit. U Banjaluci inače ima 265 taksista, a kako su nam rekli u Odjeljenju, i dalje stoji otvoreno pitanje treba li dozvoliti povećanje tog broja prevoznika.

Turizmolog Mladen Šukalo napominje da su interpretacija grada i njegovnih turističkih motiva ipak posao turističkih vodiča, ali da taksisti svakako mogu posjetiocima preporučiti neku lijepu destinaciju za obići. Najvažnije je zato, smatra on, da poznaju engleski jezik radi konverzacije, a bilo bi još lijepo, dodaje, da u vozilu imaju odštampan kalendar događaja u gradu i brojeve vodiča koje bi mogli podjeliti turistima.

– Treba iskorjeniti i lošu sliku koju su na žalost neki strani putnici stekli, a to je da im taksisti vožnju naplate duplo više nego što treba, kao što je nedavno bio slučaj sa starijim parom iz Belgije. Da li su to bili divlji prevoznici ili ne, ne znam, ali takvo ponašanje definitivno tjera goste – ističe Šukalo.

Taksisti sa kojima smo razgovarali vjeruju da im neće biti problem položiti nove testove jer su ubijeđeni da dobro poznaju grad u kojem rade, a kako poručuju, nadležni neka ispitaju da li ima kolega koji ne voze u skladu sa propisima.

Bez pitanja

Mnogim putnicima će biti drago da znaju da je Odlukom o taksistima navedeno kako je taksi udruženje dužno da, na telefonski poziv putnika, odmah uputi slobodno vozilo bez postavljanja pitanja o relaciji putovanja, jer se građani najčešće žale upravo na postavljanje ovakvih pitanja.

(Srpskainfo)