ISPIT O ZNAMENITOSTIMA GRADA Taksi prevoznici treba bolje da dočekuju posjetioce

Taksisti su ogledalo grada, i osim što prevoze putnike do tačnog odredišta, trebali bi poznavati i zanimljive turističke informacije o Banjaluci.

Kažu ovako u Odjeljenju za saobraćaj i puteve, koje sa drugim nadležnim službama priprema nova ispitna pitanja za taksi prevoznike, i to iz poznavanja kulturnih, privrednih, saobraćajnih, turističkih i drugih znamenitosti u gradu.

Cilj je, dodaju nadležni da se podigne nivo usluge u gradu, napominjući i da turisti, kada stignu u grad, bukvalno prvi susret imaju sa taksistima.

– Pored toga što znaju imena ulica, taksisti moraju poznavati i neke osnovne zanimljivosti u vezi sa gradom, a koje bi ih posjetioci mogli upitati dok se voze, na primjer legendu o Safikadi, od kada datira tvrđava Kastel ili koja je veličina Borčevog stadiona. Taksisti su i do sada imali ispit o poznavanju grada, ali će se dio pitanja promijeniti, neka će se izbaciti iz dalje upotrebe, a nova pripremiti- precizirali su u ovom Odjeljenju.

Ukoliko žele da voze putike na području Banjaluke, taksisti moraju pred komisijom tačno odgovoriti na sva tri pitanja koja izvuku, nakon čega dobijaju potvrdu da su položili ovaj ispit. U Banjaluci inače ima 265 taksista, a kako su nam rekli u Odjeljenju, i dalje stoji otvoreno pitanje treba li dozvoliti povećanje tog broja prevoznika.

Turizmolog Mladen Šukalo napominje da su interpretacija grada i njegovnih turističkih motiva ipak posao turističkih vodiča, ali da taksisti svakako mogu posjetiocima preporučiti neku lijepu destinaciju za obići. Najvažnije je zato, smatra on, da poznaju engleski jezik radi konverzacije, a bilo bi još lijepo, dodaje, da u vozilu imaju odštampan kalendar događaja u gradu i brojeve vodiča koje bi mogli podjeliti turistima.

– Treba iskorjeniti i lošu sliku koju su na žalost neki strani putnici stekli, a to je da im taksisti vožnju naplate duplo više nego što treba, kao što je nedavno bio slučaj sa starijim parom iz Belgije. Da li su to bili divlji prevoznici ili ne, ne znam, ali takvo ponašanje definitivno tjera goste – ističe Šukalo.

Taksisti sa kojima smo razgovarali vjeruju da im neće biti problem položiti nove testove jer su ubijeđeni da dobro poznaju grad u kojem rade, a kako poručuju, nadležni neka ispitaju da li ima kolega koji ne voze u skladu sa propisima.

Bez pitanja

Mnogim putnicima će biti drago da znaju da je Odlukom o taksistima navedeno kako je taksi udruženje dužno da, na telefonski poziv putnika, odmah uputi slobodno vozilo bez postavljanja pitanja o relaciji putovanja, jer se građani najčešće žale upravo na postavljanje ovakvih pitanja.

(Srpskainfo)

 

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje