Magazin 15.10.2015.

Ispitivali oblike malarije- pronašli lijek za tumor ?!

ČITANJE: 2 minute
laboratorija
Danski naučnici tvrde da su napokon otkrili lijek za tumor – radi se o “naoružanim” proteinima malarije koji ubijaju stanice raka!

Naučnici su tražili način da zaštite trudnice od malarije, koja može da izazove mnogo zdravstvenih problema pošto napada “posteljicu.

Međutim otkrili su ono čemu se nisu nadali – način na koji modifikovani proteini malarije mogu da napadnu ćelije raka.

Naučnici su kombinovali dio proteina koji vakcina protiv malarije koristi za ulazak u ćeliju i blagi otrov, što je dovelo do otkrića lijeka koji može da uđe u stanice raka i ispusti otrov te ih na taj način ubije.

U oba slučaja, otkrivaju istraživači, protein malarije “veže” se uz isti ugljiko-hidrat.

Taj ugljiko-hidrat osigurava ubrzani rast “posteljice”, ali naučnici upozoravaju na činjenicu da on ima gotovo identičnu funkciju u tumorima.

“Parazit” malarije veže se uz ćelije tumora na isti način kao i uz ćelije posteljice!

Decenijama su naučnici tražili sličnosti između rasta posteljice i tumora.

Posteljica je organ koji u nekoliko mjeseci naraste od samo nekoliko stanica do gotovo kilograma i embrionu pruža sve potrebne tvari za preživljavanje i rast u relativno nepoznatom okruženju.

Na neki način, tumori rade gotovo isto. Oni ubrzano rastu u relativno nepoznatom okruženju, objašnjavaju na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Sve je to testirano na miševima i naučnici vjeruju da će već u naredne četiri godine početi sa istraživanjima efikasnosti lijeka na ljudima.

Najveće pitanje glasi: Hoće li tretman funkcionisati u ljudskom tijelu i može li ljudsko tijelo podnijeti potrebne doze bez negativnih posljedica?

Naučnici su optimisti zato što se protein veže isključivo uz ugljiko-hidrat pronađen samo u posteljici i tumorima.

(Agencije)