Svijet 11.03.2021.

ISPITIVANJA U TREĆOJ FAZI: Rusi i Kinezi zajedno prave novu vakcinu, zvaće se “Konvidecija”

ČITANJE: 2 minute

Treća faza kliničkih ispitivanja rusko-kineske vakcine protiv virusa korona “Konvidecija” biće završena u septembru ove godine u Rusiji, ali već sada su primjetni zapaženi rezultati, izjavio je direktor farmaceutske kompanije “Petrovaks” Mihail Ciferov.

On je za portal Sputnjik rekao da su primjetni visoki pokazatelji bezbjednosti i efikasnosti rusko-kineske vakcine Ad5-nKov, kao i da je kod 92,5 odsto dobrovoljaca razvijen visok nivo antitijela na kovid-19, prenose agencije.

Prema riječima Ciferova, tokom istraživanja nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija, samo je 34,2 odsto dobrovoljaca imalo neke reakcije poslije primanja vakcine koje su trajale nekoliko dana – povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zamor.

Preliminarni rezultati istraživanja su pokazali efikasnost vakcine od 95 procenata u sprečavanju teških slučajeva kovida-19, a finalni rezultati se očekuju u prvoj polovini 2022. godine, godinu dana poslije vakcinacije prvih dobrovoljaca.

– Za nas je učešće u istraživanju vakcine dio našeg velikog međunarodnog programa, koje se simbolično poklapa sa 20. godišnjicom potpisivanja sporazuma o dobrosusjedstvu, prijateljstvu i saradnji između Rusije i Kine – izjavio je Ciferov.

Rusko-kineska vakcina “Konvidecija” i ruska “Sputnjik Ve” (Sputnik V) su tehnološki srodne, a za obe se koristi neutralizovani adenovirus za isporuku S-proteina virusa korona sa genetskom informacijom, a razlika je samo u tome što se Sputnjik Ve primjenjuje dva puta, a “Konvidecija” samo jednom.

“Petrovaks” i “CanSino Biologics” su podnijeli zahtjev za registraciju nove vakcine još u novembru prošle godine, a 1. februara je Nezavisni komitet za monitoring podataka (IDMC) potvrdio da vakcina “Konvidecija” ispunjava kriterijume bezbjednosti i efikasnosti u međunarodnom ispitivanju treće faze.

Vakcina “Konvidecija” će se praviti u ruskoj kompaniji “Petrovaks” u Moskovskoj oblasti, a kapaciteti postrojenja omogućavaju proizvodnju više od 160 miliona doza godišnje.

“Petrovaks” je već uložio više od 23 miliona evra u projekat i smatraju ga glavnim u istoriji kompanije.

Vakcina nije jedini projekat Petrovaksa povezan sa kovidom 19 – početkom februara ruska kompanija je završila odabir pacijenata za međunarodna klinička ispitivanja originalnog ruskog preparata “Polioksidonij” za liječenje kovida 19 sa srednjim i teškim tokom bolesti.

U istraživanje su bila uključena 394 pacijenta iz Rusije i Slovačke, a rezultati se očekuju tokom ljeta 2021. godine.

Kako se navodi, Polioksidonijum se dobro pokazao kako u Rusiji, tako i u Evropskoj uniji, a koristi se za preventivnu zaštitu ljekara koji rade u “crvenim zonama”.

(SB)