Politika 30.11.2022.

Isplata 100 KM banjalučkim penzionerima uslov za usvajanje rebalansa budžeta?

ČITANJE: 2 minute

– Ukoliko banjalučki penzioneri ne dobiju obećanu pomoć od 100 KM, neće biti ni usvajanja rebalansa budžeta za ovu godinu na narednoj sjednici Skupštine grada, zakazanoj za 8. decembar, tvrde iz skupštinske većine.

Potpredsjednik Skupštine grada Saša Čudić kazao je za “Glas Srpske” da su odbornici skupštinske većine prije kolegijuma u ponedjeljak održali sastanak na kojem su zauzeli jasan stav.

– Prošli smo kroz sve materijale i razmotrili kakva se rješenja mogu naći. Da budem potpuno otvoren, ako ne isplate pomoć penzionerima, nema nacrta rebalansa budžeta – rekao je Čudić.

Prema njegovim riječima, nije namjera skupštinske većine da uvodi grad u privremeno finansiranje, ali traže poštovanje propisa.

Šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske Neven Stanić rekao je za “Glas Srpske” da vjeruje da će razum preovladati, jer grad mora krenuti naprijed.

– Daćemo gradonačelniku priliku da isplati penzionerima ono što im budžetom i pripada. Ako smo mogli podržati neke stvari koje su njemu bitne, mislim da je realno i da on podrži one koje su i nama bitne – rekao je Stanić dodavši da je slično bilo i sa isplatom pomoći porodiljama i medicinskim radnicima.

I on naglašava da bez isplate penzionerima nemaju šta dalje pričati.

Gradonačelnik Draško Stanivuković naglasio je da su nacrtom budžeta za narednu godinu predviđene brojne investicije.

– Neke od njih su obnova kuće Milanovića, uređenje obala Vrbasa od Zelenog do Gradskog mosta, uređenje šetališta u Česmi, kao i prostora sa termalnim vodama u Srpskim toplicama, te izgradnja Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata – kazao je Stanivuković.

On je dodao i da je prvi put među važnim projektima u rebalansu i nacrtu budžeta planiran novac za te projekte. Nacrti ova dva važna dokumenta predloženi su za dnevni red 18. sjednice gradskog parlamenta, zakazane za 8. decembar, a gradonačelnik ističe da je neophodno da budu i usvojeni.

– Ako se to ne desi, skupštinska većina vodi grad u privremeno finansiranje – kaže gradonačelnik.

Predsjednik gradskog Udruženja penzionera Zoran Uletilović rekao je juče za “Glas Srpske” da penzioneri još čekaju da im bude isplaćena obećana jednokratna pomoć od 100 KM, te da su krajem oktobra imali sastanak sa gradonačelnikom, koji im je i obećao pomoć.

– Na jednom druženju gradonačelnik je obećao da ćemo dobiti tu pomoć, ali nije precizirao kad – rekao je Uletilović dodavši da u gradu ima više od 41.000 penzionera.