Vijesti 15.02.2017.

Isplata dodatka za tuđu njegu ili protesti

ČITANJE: 2 minute

Ukoliko Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite do 20. februara ne uplati dodatak za tuđu njegu i pomoć, organizovaćemo proteste 23. februara ispred zgrade Vlade RS, poručili su iz Gradskog odbora udruženja invalida.

U saopštenju, koje je Predsjedništvo udruženja izdalo, stoji da za januar nije doznačen novac za pomenutu naknadu, koji obezbjeđuju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i grad Banjaluka.

– Posljednji rok za uplatu sredstava je 20. februar. Gradu ne zamjeramo ništa jer on uvijek sakupi svoj dio novca i čeka na Ministarstvo, da bi na kraju nama uplatili ukupan iznos. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite se neodgovorno ponaša i kašnjenja za posljednja dva mjeseca nisu jedini slučajevi kada smo morali da čekamo. U posljednjih godinu često su nam kasnili dodaci i najava ovih protesta je rezultat nezadovoljstva koje traje već duže vrijeme – rekao je predsjednik Gradskog odbora udruženja invalida Radovan Ristić.

Ističe da je jedan od ciljeva protesta određivanje jasnog roka, a to je 20. u mjesecu, do kada bi sredstva morala da budu uplaćena korisnicima dodatka za prethodni mjesec.

– U našem udruženju ima više od 2.012 članova i oni primaju dodatak za tuđu njegu i pomoć, koji iznosi 166 KM za prvu i 83 KM za drugu kategoriju. To je mali iznos, ali većina invalida nije u najpovoljnijoj materijalnoj situaciji pa im ovaj novac znači mnogo. U ponedjeljak je uplaćen dodatak za decembar, ali bez obzira na to, odustajanja od protesta neće biti ukoliko do 20. februara ne bude uplaćen januarski dodatak – kazao je Ristić.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite su saopštili da je Vlada Republike Srpske uplatila lokalnim zajednicama redovna mjesečna sredstva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć i prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica i to 50 odsto potrebnih sredstava.

– Preostalih 50 odsto sredstava obezbijediće lokalne zajednice, koje će narednih dana izvršiti isplatu ukupnog iznosa prema korisnicima. Isplata za januar očekuje se u narednih deset dana – stoji u saopštenju resornog ministarstva.

Članice organizacije

Gradski odbor udruženja invalida grada Banjaluka broji sedam organizacija koje okupljaju invalide različitih kategorija. To su Gradska organizacija slijepih, Udruženje paraplegičara, Udruženje distrofičara, Udruženje gluvih i nagluvih, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, Udruženje civilnih invalida i žrtava rata i Savez invalida rada grada Banjaluka.

(glassrpske.com)