Politika 19.12.2022.

“Isplata penzionerima ili Banjaluka ide u privremeno finansiranje”

ČITANJE: 3 minute

Nacrti rebalansa za ovu i budžeta za sljedeću godinu usvojeni su na Skupštini 8. decembra. Sljedeći korak je usvajanje prijedloga budžeta, koji će biti odbijen ukoliko se penzionerima ne isplati 100 KM.

Da li će Banjaluka ući u privremeno finansiranje, zavisi isključivo od gradonačelnika Draška Stanivukovića da li će poštovati odluke Skupštine grada i većine birane od strane građana, poručio je za Srpskainfo šef kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Dragoslav Topić koji kaže da budžet ne smije biti krojen onako kako bi to želio jedan čovjek i da u kreiranju moramo svi učestvovati.

– Tu smo da se zalažemo za potrebe građana Banjaluke i budžet baš takav mora da bude. Cijeli proces koči isključivo Stanivuković koji selektivno sprovodi odluke koje je po zakonu dužan da sprovodi. Podsjetiću da čak 42.000 penzionera i dalje čeka jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM za potrošnju električne energije – rekao je Topić.

Kaže da je skoro godinu dana prošlo otkako je Skupština grada usvojila tu odluku koju Stanivuković odbija da ispoštuje.

– Smatram da je to najbolji odgovor na pitanje ko koči proces i ko je odgovoran – istakao je Topić.

Gradski menadžer Bojan Kresojević ističe da je napokon usvojen Nacrt iako je polovina decembra. Smatra da je to prekasno, ali kaže da je bolje ikad, nego nikad.

– Vjerujem da će Skupština grada usvojiti i rebalans budžeta do kraja godine i to ne zbog građana Banjaluke, ne zbog Gradske uprave nego zbog svojih direktora u ustanovama Grada koje je imenovala skupštinska većina. Te ustanove nisu u mogućnosti u skladu sa zakonom završiti ovu godinu jer im nedostaju sredstva i za isplatu plata i za isplatu doznaka za socijalnu zaštitu i drugih potreba, tako da mislim da će im to biti najveća motivacija – istakao je Kresojević.

Kresojević kaže da Banjaluka zaslužuje da Skupština grada usvoji budžet za narednu godinu.

– Kontinuirano u prethodnih šest mjeseci skupštinska većina stalno traži razloge zašto da ne usvoji rebalans budžeta kako bi onemogućili gradskoj upravi zajedno sa Stanivukovićem da realizuje ono što je obećao građanima. Tako vidim i njihov stav po pitanju isplate penzionerima jer nikada nisu tražili sastanak da se govori o tome da li i na koji način to realizovati. Pred nama je i treba da razgovaramo o tome jer Elektroprivreda je prije nekoliko godina imala 500 miliona maraka prihoda, sada milijardu i dvjesta miliona tako da mislim da imaju dovoljno sredstava svojih da 4 miliona isplate penzionerima – rekao je Kresojević.

Iako SNSD i Skupštinska većina uporno guraju priču da se penzionerima treba isplatiti 100 KM, ali preko računa za električnu energiju, s tim se ne slažu penzioneri koji traže isplatu direktno na tekući račun penzionera.

Direktor banjalučkog udruženja penzionera Zoran Uletilović kaže da su penzioneri imali 31. decembra prošle godine druženje na kojem je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji im je obećao isplatu 100 KM.

– U rebalansu buđžeta je predviđeno da taj iznos bude isplaćen, nadamo se da će to i biti tako. Ali taj iznos im neće ništa pomoći. 100 KM u ono vrijeme i sada, to nije istih 100 KM – rekao je Uletilović.

Ističe da njihov stav nije da taj novac dobiju preko računa za struju nego da se direktno uplati novac na račun.

– Sve što ide preko struje je preloše. Šta ćemo sa onim domaćinstvima gdje ima dva penzionera, a jedno je samo brojilo? Taj drugi neće dobiti ništa. Nismo saglasni sa stavom skupštinske većine. Kategorični smo da se to uplati preko PIO na račun penzionera – istakao je Uletilović.

(N.S)