Vijesti 05.06.2021.

Isplatila se borba: Vrelo Sane postaće zaštićeno područje

ČITANJE: 3 minute

Sedmogodišnji rad kako nevladinih organizacija, tako i onih sa republičkog nivoa na proglašenju vrela Sane zaštićenim područjem, ali i prezentacija pozitivnih primjera iz okvira zaštite životne sredine i obnovljive energije bile su neke od tema s okruglog stola održanog u Centru za posjetioce Pecka.

Naime, povodom Svjetskog dana životne sredine, koji se svake godine obilježava 5. juna, ali i Dana rijeke Sane, u okviru projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a finansira Vlada Švedske, u prostorijama Centra za posjetioce Pecka održan je okrugli sto koji su organizovali Eko HUB-ovi Mrkonjić Grad i Banjaluka, u saradnji sa Centrom za životnu sredinu i Koalicijom za zaštitu rijeka.

Prisutni su imali priliku da kroz prezentacije vide koliko je truda uloženo da se prostor rijeke Sane očuva i pretvori u zaštićeno područje, ali i da vide pozitivne primjere gdje je borba za očuvanje prirode urodila plodom.

Najavljen je i završetak Studije za zaštitu izvora Sane, nove ideje za cijeli tok Sane do ušća u Unu, a donesen je i zaključak da bi inspekcijski organi kako opštinski, tako i republički trebalo da češće vrše kontrole izgradnje objekata u blizini obala rijeka.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu je u razgovoru za “Nezavisne novine” rekao da je povod okupljanja Svjetski dan životne sredine, ali ujedno i Dan rijeke Sane, koji je 2001. godine uspostavljen Deklaracijom opština sliva rijeke Sane, koje su se opredijelile da pokušaju da rijeku Sanu sačuvaju za buduće generacije.

“Tokom ovog okruglog stola prezentovali smo inicijativu za zaštitu vrela rijeke Sane, kao i inicijativu ‘Kanjon – Prizren Grad’, kako bi te preostale netaknute dijelove prirode, odnosno rijeke Sane, sačuvali za buduće generacije”, kazao je Bjelić.

Dodao je da su željeli i da istaknu pozitivan primjer projekta “Solarna Pecka”.

“U pitanju je inicijativa za uvođenje solarne energije u Centar za posjetioce Pecka, ali i ideja da se i u ostatak sela Pecka uvede ovaj obnovljivi izvor energije”, naveo je Bjelić.

Istakao je da će se danas, već tradicionalno, održati štafeta “Aqua Sana”.

“Tradicionalna štafeta ‘Aqua Sana’ kreće na svoj put. Naime, voda sa izvora Sane će se biciklima nositi kroz sve opštine nizvodno od izvora do ušća Sane u rijeku Unu, uz poruku da nam rijeka Sana bude čista od izvora do ušća”, poručio je Bjelić.

Dodao je da će Centar za životnu sredinu u parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci danas organizovati Dan otvorenih vrata, te da će biti prikazan film “Dvadeset godina borbe za prirodu i za ljude”, koji govori o 20 godina rada ovog centra.

Da su se i republičke institucije uključile u borbu za očuvanje vrela Sane potvrdio je Dragan Kovačević iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, koji je u svojoj prezentaciji prikazao dugogodišnji rad, koji traje od 2014. do 2021. godine, na postupku proglašenja vrela Sane zaštićenim područjem.

“Najvažnije je da je studija o uspostavljanju zaštićenog područja vrela Sane pri kraju i očekujemo da će sljedeće sedmice biti predata nadležnom ministarstvu na dalju proceduru”, naveo je Kovačević, dodajući da bi, prema njegovim procjenama, već početkom jula ove godine Vlada RS trebalo da donese dokument pod nazivom Odluka o uspostavljanju zaštićenog područja spomen-prirode vrela Sane na teritoriji opština Mrkonjić Grad i Ribnik.

Goran Krivić ispred Koalicije za rijeku Sanu za “Nezavisne novine” je kazao da je zaključak diskusije, koja se povela juče nakon prezentacije, da bi inspekcijski organi trebalo više da se angažuju na nadgledanju izgradnje objekata na obalama rijeka.

“Prezentovali smo i projekat ‘Solarna Pecka’, čija je ideja da se na objekat Centra za posjetioce Pecka postave solarni paneli, što bi ovaj centar učinilo energetski neovisnim”, zaključio je Krivić.

(E.M)