Vijesti 25.07.2020.

ISPLIVAO TAJNI DOKUMENT SDA IZ 1993. GODINE: Muslimani pozivani da napuste Trebinje

ČITANJE: 1 minuta

SDA je za vrijeme proteklog rata pozvala muslimane da napuste Trebinje, te zaprijetili da će biti primijenjena sila prema onima koji se ogluše o ovu naredbu, navodi se u dokumentu koji je u posjedu RTRS-a, a koji demantuje tvrdnje ove stranke o navodnom progonu muslimana iz ovog grada.

“Preko naših aktivista animirati sve Muslimane, posebno ugledne i imućne da u što skorijem vremenu napuste Trebinje i pređu u Crnu Goru. Ne libiti se od pritisaka, pa i primjene sile prema onim Muslimanima koji ne postupe po ovoj zapovijedi”, navodi se u dokumentu SDA.

Ova instrukcija izdata je u januaru 1993. godine.

“Riječ je o samo jednom u nizu dokumenata SDA i predstavnika Bošnjaka”, rekao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

On je naglasio da su te insturkcije izdate sa jasnim ciljem stvaranja iskrivljene slike stanja u gradovima Srpske.

“Mi smo isto tako, ne pod ozbiljnu sumnju, nego sa dokazima osporili i ‘Markale’ i mnoge druge događaje. Prosto me čudi, kako oni, čiji su najbliži stradali, nemaju želju da saznaju ko je odgovoran za stradanje njihovih najbližih. Ukoliko budemo prihvatali jednostranu priču i osuđivali drugu stranu za krivicu, mi zaista nećemo daleko otići”, rekao je Savčić.

Druga strana priče je da su Srbi protjerani iz Federacije BiH, gdje je prije rata živjelo 540.000 Srba, a danas nešto više od 50.000.

(Srna)

Oznake: SDA