Vijesti 19.12.2015.

Ispovest robinje ID: Preklinjem vas, uništite ih

ČITANJE: 2 minute
ispovjest robinje
Mlada djevojka koja je tri mjeseca bila u zarobljeništvu Islamske države pred vijećem UN-a je detaljno opisala kakvu je torturu prolazila.

Nadia Murad Base Taha je Jezid, njena mora je počela na sjeveru Iraka kada su džihadisti upali u njeno selo u avgustu prošle godine i odveli je u Mosul.

– Dovezli su autobuse i u njih potrpali 150 porodica. Maltretirali su nas tokom cijelog puta, tukli su nas i ‘dirali’ – počela je svoju priču Nadia koja tada nije ni slutila da najgore tek dolazi.

– Odveli su nas u neku zgradu koja je bila puna zarobljenih Jezida. Bilo nas je nekoliko hiljada. Žene i djecu su razmjenjivali kao poklone. U jednom trenutku prišao mi je jedan muškarac i odmah me povukao za ruku. Htio je da me odvede sa sobom. Gledala sam u pod, bila sam užasnuta. Kad sam podigla pogled, videla sam ogromnog muškarca. Izgledao je kao čudovište – Nadia se tada potpuno slomila, počela je plakati.

– Počela sam urlati ‘ja sam premlada, a ti se ogroman’. Opalio mi je šamar, a nakon toga me je i pretukao –

Nekoliko minuta poslije, ispričala je Nadia, prišao joj je neki drugi muškarac.

– Ovaj je bio puno manji, a ja sam ga molila da me uzme sa sobom. Jednostavno, onaj prvi me toliko uplašio da sam bila spremna na sve drugo… Prvo me pitao da promjenim religiju, što sam naravno odbila. Potom me pitao hoću li se udati za njega… –

Zatim ju je taj terorista uzeo za ruku i odveo je u svoju sobu.

– To je bila noć iz pakla! Prvo me pretukao, a nakon toga mi je rekao da skinem sve sa sebe. Potom je pozvao stražare koji su se iživljavali na meni sve dok se nisam onesvjestila –

Mlada devojka je svojom pričom potpuno šokirala članove vijeća Ujedinjenih nacija. Kada je završila, samo im je poručila.

„Preklinjem vas, potpuno uništite Islamsku državu!“

(B92)