Magazin 18.09.2015.

Ispovijest studentkinje: Bila sam sa profesorom – i pokajala se

ČITANJE: 3 minute
student-profesor
List “Gardijan” je objavio ispovijest studentkinje koja je bila u vezi sa svojim profesorom sa fakulteta. Priča je samo jedna u nizu svjedočenja iz serijala “Formativne godine”. Prenosimo vam je u cjelosti.

“Kao toliko studenata na fakultetu i ja sam se ložila na profesora sa faksa. Ali ja sam imala seks sa njim i to kroz cijele studije. Ima tome već deset godina. Imala sam 17, a on 40. U početku je bilo nevino. Izlazili smo zajedno na cigaru prije nego što počne prvo jutarnje predavanje. Pričali smo o Epu o Gilgamešu ili nečemu vezanom za gradivo i umjetnost. Bio je nervozan čovjek koji je stalno nosio naočare sa velikim ramom prije nego što su hipsteri bili i u horoskopu. Stalno se vrpoljio i imao čudnu energiju zbog koje je delovalo kao da je negdje između genija i nervnog sloma.

Godinu dana smo nevino flertovali, a jedne večeri sam sa još nekoliko kolega zaglavila u njegovoj kancelariji, udobnoj sobi na tavanu iznad sale za fizičko. Pili smo, duvali, pili još više. Na kraju smo samo nas dvoje ostali. Sjedili smo na nekom crnom kauču okruženi dimom i gomilom starih knjiga. Pogađate šta se sljedeće desilo. Ostatak mojih studija bio je posut opasnim seksualnim susretima.

Imali smo seks svuda, čak i u svečanom salonu dekanata. Da, naš fakultet je imao te stvari. Postala sam prijateljica njegovih malih sinova. Upoznala sam mu majku. Bila sam domaćica sjedeljki sa studentima i profesorima u njegovom stanu. Jedne večeri smo se vraćali pijani sa proslave, policija je zaustavila kola i završili smo na naslovnoj strani lokalnih novina.

Nisam krila vezu od porodice i prijatelja. Moj otac ga je čak i upoznao i rekao da mu djeluje kao pristojan tip. Majka je rekla da se pazim, da predosjeća da je “opasni gad”.

Prijatelji su ili bili oduševljeni ili zgađeni. Ja sam se osjećala silno. Natjerala sam starijeg čovjeka koji ima moć da drhti od želje za mnom.

Jedne noći nakon seksa profesor i ja smo jeli lješnike i pili vino. Pitao me “da li si gledala film Menhetn”. Imala sam 20 godina. Nisam. Pustili smo ga. Vudi Alen je glumio perverznjaka koji je poslije dva razvoda smuvao djevojku od 17 godina. Vudi je upoznaje sa svojim prijateljima i kaže. “Stariji sam od njenog oca. Vjerujete li u to? Nije da imam šta da krijem, ali ima nekih malih gadnih momenata za kojima žalim”, rekao je lik u filmu. Na kraju ga je djevojka napustila da bi vidjela svijet. Naježila sam se. Tada nisam razumjela zašto me je taj trenutak toliko pogodio. A sada razumijem. Za njega sam ja bila igračka. Čak i to što mi je pokazao film je bila igra. Sve je bilo igra. Ali nastavila se. Na posljednjoj godini faksa profesor me ubijedio da učestvujem na kursu koji je držao. Ne samo što je tema bila knjiga o nekom ludaku opterećenom jadnim egom, nego nisam stigla da uradim domaći jer sam bila sa profesorom cijelu noć dan ranije.

Onda sam počela da se raspadam. Ispiti su se približili, a shvatanje da će ovaj čovjek da me ocjenjuje više nije bila zabavna. Slomila sam se i okončala vezu. Ali nije bilo tako lako.

Završavali bi zajedno pijani, slali smo jedno drugom mejlove. On se odselio, a zatim i ja. Oboje smo morali nekako da nastavimo svoje zbrkane živote. Ali lekcija je ostala trajna – igranje sa seksom i moći može da bude sjajno, ali prvo zbrini svoje srce i svoj ego.”

(The Guardian)