Ispovjest ćerke Đorđa Balaševića

Jelena-Balasevic
Dugo me je bilo sramota da pričam da sam doživjela psihičko i fizičko zlostavljanje od partnera. Ali više nije. O tome mora da se govori.

Ovako počinje svoju ispovjest Jelena – Beba Balašević, rediteljka i funkcionerka Demokratske stranke, koja je pre tri godine bila žrtva partnerskog nasilja.

 Njena veza je u početku bila jedna od onih lijepih, kao i sve druge. Nikada nije ni pomislila da je s nekim ko bi mogao da je povrijedi i da bude nasilan prema njoj. Ipak…
– Prvo je počelo sa psihičkom torturom. Vrijeđanjem. Što sam duže bila s njim, svađe su prerastale u gurkanja, odgurivanja. Sve dok nije pao prvi šamar – prisjeća se Jelena, koja je s nasilnikom bila u vezi skoro dvije godine.

Nakon prvog šamara, i njoj je, kao i većini žena koje dožive nasilje od partnera, priređen isti scenario. Plakanje, kukanje, izvinjavanje i obećanje da se to nikada više neće ponoviti.

– E, u tome je caka. To je ta rečenica na koju većina žena popusti i oprosti. Ali, nasilje se uvjek ponovi. Ako se to jednom desi, desiće se i drugi put. I tako unedogled, ukoliko ćutite. Imala sam veliku sreću pa sve što sam doživljavala nije trajalo dugo. Naredna dva šamara bila su mi dovoljna da pokupim svoje stvari i odem iz te veze – priča Jelena, inače mlađa ćerka našeg poznatog kantautora Đorđa Balaševića.

Iako je problem ovakvog nasilja tabu tema i žrtve mahom osjećaju sramotu zbog onoga što im se dešava, sve je više žena koje traže pomoć odgovarajućih socijalnih institucija i savjetovališta. Ipak, vrlo mali broj njih je spreman da podijeli svoja iskustva s javnošću, strahujući da će time izazvati još veći gnjev nasilnika.

– Sramota. To je jedino što sam osjećala nakon svega. I to baš dugo. Međutim, o tome mora otvoreno da se priča jer to je nešto što danas povezuje mnogo žena. I, naravno, svakome to može da se desi, nema to veze sa obrazovanjem ili profesijom – priča Jelena.

Obično se iz takvih veza ne izlazi lako jer ona druga strana ne pušta. U većini slučajeva, nasilni partneri su sebični i misle samo na sebe. Jelena ipak nije bila u takvoj situaciji.

– Kada sam ga ostavila, pojedini prijatelji su znali moj problem. U tom trenutku sam imala njihovu podršku. Sve je stvar odluke i niko vas u tome ne može spriječiti. Njega od tada više nisam vidjela, niti znam da li se isto ponaša prema novoj partnerki ukoliko je ima. Nisam ga prijavila jer zbog sramote nisam to htjela da radim – iskrena je Jelena.

Krila istinu i od porodice

Jelena se porodici i prijateljima požalila tek kada je sve prošlo. Kada ga je napustila.

– Bili su ljuti na mene što im nisam ranije rekla i što nisam odmah otišla od njega. I imali su pravo jer, nažalost, uvijek neko drugi vidi bolje šta se dešava u vezi nego sami partneri. Ali to nisam mogla upravo zbog sramote koju sam osjećala – kaže Jelena.

Poruka: Možete otići od nasilnika

Sada, nakon svega, Jelena Balašević je srećna i ponosna žena. Ali razumije sve žene koje su prošle ili prolaze kroz sličnu životnu priču.

– Želim da poručim ženama koje se nađu u sličnim situacijama da mogu izaći iz takvih veza i da je lijepota života u tome da vas niko ne ugnjetava, već da vas voli, bude vam prijatelji i da vas štiti – poručuje Jelena.

(Blic)

Socijalisti za demografsku obnovu Srpske

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka organizovao je javni skup i predavanje na temu demografske obnove i mjera populacione politike Republike Srpske. Prisutni su imali priliku da saznaju više o mjerama populacione politike od vođe tima za demorafsku obnovu, profesora Draška Marinkovića, a govorili su i ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović i predsjednik gradskog

Počinje realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovaće sutra u Banjaluci zvaničnom početku realizacije projekta “Škole za 21. vijek” u Srpskoj. Zvanični početak realizacije ovog projekta planiran je za 9.00 časova u hotelu “Bosna”, najavljeno je iz resornog ministarstva. Projekat “Škole za 21. vijek” sprovodi Britanski savjet u BiH, a riječ je o uvođenju

Slavlje Banjaluka Voleja

Odbojkašice Banjaluka Voleja trijumfovale su na međunarodnom turniru “Trofej Banjaluke 2019.” Domaće igračice su u subotu u sportskoj dvorani “Borik” u prvom kolu nadigrale italijansku Alta Frate da bi izgubile od SIP Šempetera. U nedjelju su nadigrale Osijek bez izgubljenog seta i zaslužile epitet najboljeg tima. Odbojkašica Banjaluke Volej Milica Šorak izabrana za najkorisnijeg igrača

Takmičarke AK Banjaluka 2. u Sarajevu

Predvođene kapitenom Slađanom Tomaš (1500m) takmičarke AK Banjaluka su na ekipnom prvenstvu BiH održanom u Sarajevu osvojile 2. mjesto. Osim kapitena ekipu su predstavljale: Nika Popić (100m, 300m), Sara Vukić (dalj, 100m pr.), Anđela Bajić (kugla, koplje), Marija Mršić (600m), Maria Lukajić (vis) i štafeta 4×100 u sastavu: Sara Vukić, Jovana Zebić, Anđela Bajić i

Izvlačenje prvih dobitnika nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji”

Nagradna igra ulazi u završnu fazu, kada počinje izvlačenje prvih dobitnika. Koverte, koje su više od dva mjeseca stizale u Pošte Srpske, dostavljene su u studio RTRS-a, gdje će večeras od 20.15 časova, uz direktan prenos , biti izvučene nagrade. Pogledajte nagradni fond čija ukupna vrijednost iznosi 543.347,20 KM: Stan broj 55 površine 53,15 m2,

MAGISTRALNI PUT PRIJEDOR-BANJALUKA Sudar dva automobila, tri osobe povrijeđene

U subotu uveče na području Prijedora dogodila se još jedna saobraćajna nesreća. Oko 22:40 časova na magistralnom putu Prijedor-Banja Luka u mjestu Kozaruša došlo je do sudara dva automobila, a intervenisali su pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor kao i službe Hitne pomoći. U nezgodi su učestvovali putnički automobili “Mazda” i “Fiat Punto” koji su se