Ispovjest ćerke Đorđa Balaševića

Jelena-Balasevic
Dugo me je bilo sramota da pričam da sam doživjela psihičko i fizičko zlostavljanje od partnera. Ali više nije. O tome mora da se govori.

Ovako počinje svoju ispovjest Jelena – Beba Balašević, rediteljka i funkcionerka Demokratske stranke, koja je pre tri godine bila žrtva partnerskog nasilja.

 Njena veza je u početku bila jedna od onih lijepih, kao i sve druge. Nikada nije ni pomislila da je s nekim ko bi mogao da je povrijedi i da bude nasilan prema njoj. Ipak…
– Prvo je počelo sa psihičkom torturom. Vrijeđanjem. Što sam duže bila s njim, svađe su prerastale u gurkanja, odgurivanja. Sve dok nije pao prvi šamar – prisjeća se Jelena, koja je s nasilnikom bila u vezi skoro dvije godine.

Nakon prvog šamara, i njoj je, kao i većini žena koje dožive nasilje od partnera, priređen isti scenario. Plakanje, kukanje, izvinjavanje i obećanje da se to nikada više neće ponoviti.

– E, u tome je caka. To je ta rečenica na koju većina žena popusti i oprosti. Ali, nasilje se uvjek ponovi. Ako se to jednom desi, desiće se i drugi put. I tako unedogled, ukoliko ćutite. Imala sam veliku sreću pa sve što sam doživljavala nije trajalo dugo. Naredna dva šamara bila su mi dovoljna da pokupim svoje stvari i odem iz te veze – priča Jelena, inače mlađa ćerka našeg poznatog kantautora Đorđa Balaševića.

Iako je problem ovakvog nasilja tabu tema i žrtve mahom osjećaju sramotu zbog onoga što im se dešava, sve je više žena koje traže pomoć odgovarajućih socijalnih institucija i savjetovališta. Ipak, vrlo mali broj njih je spreman da podijeli svoja iskustva s javnošću, strahujući da će time izazvati još veći gnjev nasilnika.

– Sramota. To je jedino što sam osjećala nakon svega. I to baš dugo. Međutim, o tome mora otvoreno da se priča jer to je nešto što danas povezuje mnogo žena. I, naravno, svakome to može da se desi, nema to veze sa obrazovanjem ili profesijom – priča Jelena.

Obično se iz takvih veza ne izlazi lako jer ona druga strana ne pušta. U većini slučajeva, nasilni partneri su sebični i misle samo na sebe. Jelena ipak nije bila u takvoj situaciji.

– Kada sam ga ostavila, pojedini prijatelji su znali moj problem. U tom trenutku sam imala njihovu podršku. Sve je stvar odluke i niko vas u tome ne može spriječiti. Njega od tada više nisam vidjela, niti znam da li se isto ponaša prema novoj partnerki ukoliko je ima. Nisam ga prijavila jer zbog sramote nisam to htjela da radim – iskrena je Jelena.

Krila istinu i od porodice

Jelena se porodici i prijateljima požalila tek kada je sve prošlo. Kada ga je napustila.

– Bili su ljuti na mene što im nisam ranije rekla i što nisam odmah otišla od njega. I imali su pravo jer, nažalost, uvijek neko drugi vidi bolje šta se dešava u vezi nego sami partneri. Ali to nisam mogla upravo zbog sramote koju sam osjećala – kaže Jelena.

Poruka: Možete otići od nasilnika

Sada, nakon svega, Jelena Balašević je srećna i ponosna žena. Ali razumije sve žene koje su prošle ili prolaze kroz sličnu životnu priču.

– Želim da poručim ženama koje se nađu u sličnim situacijama da mogu izaći iz takvih veza i da je lijepota života u tome da vas niko ne ugnjetava, već da vas voli, bude vam prijatelji i da vas štiti – poručuje Jelena.

(Blic)

Sezona gripa u Republici Srpskoj uzela maha

Sezona gripa hara Republikom Srpskom. U samo jednoj sedmici domove zdravlja posjetilo je više od 7 hiljada zaraženih akutnom respiratosnom infekcijom, oboljenjem sličnih gripu skoro hiljadu ipo, i 37 osoba oboljelih od teške respiratorne infekcije.0 I ove godine Radojka Jelić preležala je virus. Nakon što temperatura i kašalj prođu, ostaje osjećaj nemoći, priča Radojka. “Ja

VIŠKOVIĆ: Nećemo dozvoliti knjiženje poljoprivrednog zemljišta RS na BiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je u Narodnoj skupštini Srpske da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani Republike Srpske mogu mirno da spavaju. “Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu”, rekao je Višković povodom sporne odluke Ustavnog

Momčilo Antonić zamijenio Zorana Tegeltiju u NSRS, položio poslaničku zakletvu

Momčilo Antonić iz SNSD-a danas je položio zakletvu čime je preuzeo funkciju poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Antonić će na toj poziciji zamijeniti stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije. Tegeltija je funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH preuzeo krajem decembra prošle godine. Inače, u Banjaluci je u

SKOKO: Srpska ima snagu da odbrani svoje interese i teritoriju

Odluke Ustavnog suda predstavljaju oživljavanje ekstremnih politika koje nikad nisu odustale od ciljeva poput unitarne BiH i ukidanja Republike Srpske, istakao je šef Nezavisnog kluba poslanika Socijalističke partije Maksim Skoko, izlažući stav kluba na posebnoj sjednici NSRS povodom informacije o Ustavnom sudu BiH. Nezavisni klub poslanika SP podržao je predložene zaključke predsjednice RS Željke Cvijanović,

GOVOR NENADA STEVANDIĆA U NSRS: Vrijeme je da se naviknu na našu odlučnost i slogu

Dejtonski princip, kao i sam Ustav u Bosni i Hercegovini, podrazumijevaju saglasnost tri naroda i dva entiteta, u bilo kakvom važnijem odlučivanju ili konfliktu. Jedino gdje tog najvažnijeg principa nema je Ustavni sud BiH. Ustavni sud BiH je sastavljen od po dva Srbina, Hrvata i Bošnjaka, kao i tri stranca. U njemu ne postoji ni

OPOZICIONARI O ZAKLJUČCIMA: Podržavamo, ali bez avanturističkih poteza

Lider SDS Mirko Šarović je poručio da je njegov stav da svi treba da pokušaju da nađu zajednički imenitelj, da pokažu zajedništvo oko ovako krupnih pitanja. – Istovremeno sam smatrao da danas treba da pričamo o dva pitanja. Jedno je naš odgovor na odluke Ustavnog suda. Drugo, šta ćemo sa ovakvim Ustavnim sudom. Zato nije