Region 20.12.2022.

ISPRED SKUPŠTINE CRNE GORE: Đukanovićevi simpatizeri četvrti put na protestu

ČITANJE: 2 minute

Demonstranti su se okupili ispred zgrade Skupštine Crne Gore, povodom četvrtog protesta u organizaciji pokreta “Ima nas”.

Organizatori su najavili da će nakon protesta krenuti u šetnju ulicama Podgorice, sve do zgrade Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori gdje će poslati poruku evropskim zvaničnicima da parlamentarna većina, kako navode, pokušava određenim odlukama urušiti ustavni poredak Crne Gore i izoluje je od međunarodne zajednice.

Izvršni direktor NVO Forum “Luča” Nebojša Mrvaljević poručio je da više nema vremena za čekanje.

“Vrijeme je pokazalo sa kim imamo posla u Vladi i u Skupštini. Svi smo odgovorni pred sobom, precima i potomcima”, istakao je Mrvaljević, javlja RTCG.

Pozvao je okupljene da budu, kako je rekao, dostojanstveni i civilizovani. Glumac Zoran Vujović poručio je da je sve je više onih koji uzaludno rade na rušenju Crne Gore.

Pozvao je prisutne ispred zgrade Skupštine Crne Gore da na moguće pokušaje provokacije ne reaguju i ostanu civilizovani.

“Ne prihvatamo uvredljive pokliče i pokušaje nasilja. Ko to pokuša, mizerni je i ništavni provokator”, istakao je Vujović.

Vujović je najavio da će sutra predati peticiju za povlačenje Zakona o predsjedniku, održavanje vanrednih izbora i formiranje Ustavnog suda, koju je, kako je kazao, potpisalo 60.000 građana.

Muzičar Momčilo Zeković Zeko pozvao je okupljene da minutom ćutanja odaju počast svima onima koji su, kako je kazao, poginuli za Crnu Goru. Također, pozvao je narod da se probudi.

“Jedino sami možemo da se dignemo”, istakao je Zeković.

Dolazak na večerašnji protest organizovan je iz svih crnogorskih gradova. Podsjetimo, iz pokreta “Ima nas” su poručili da će danas masovno i odlučno ponoviti da ne odustaju od ispunjenja zahtjeva.

“Tražimo opoziv Zakona o predsjedniku, organizaciju vanrednih parlamentarnih izbora, dijalog i kompromis povodom izbora sudija Ustavnog suda i stopiranje ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan”, navodi se u saopštenju.

Navode da su na dosadašnjim protestima za očuvanje građanske Crne Gore i njene evropske budućnosti okupili preko 60 hiljada građana.

“Zbog čega sa sigurnošću možemo reći da su ovo najmasovniji protesti koje moderna istorija Crne Gore pamti”, piše u saopštenju.

Iz pokreta kažu da su dolasci iz svih gradova organizovani zbog velikog interesovanja građana iz cijele Crne Gore koji, kako su rekli iz pokreta Ima nas, svojim prisustvom žele da iskažu nezadovoljstvo anarhijom koju sprovodi vlast u v.d. stanju, prenosi Klix.

Oznake: Podgorica, protest