Vijesti 27.09.2021.

ISPRUŽENE RUKE: Ljubiša Ćosić predlaže “Kapiju grada” na ulazu u Istočno Sarajevo

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić iznio je zanimljiv prijedlog spomenika koji bi se trebao naći na ulazu u grad, a podrazumijeva dvije žene koje pružaju ruke jedna prema drugoj preko saobraćajnice i grandiozno je nazvan “Kapija grada”.

Kako je na svom Facebook profilu napisao Ćosić, on ulazi u ozbiljne projekte izgradnje spomen-obilježja i institucija kulture sjećanja u Istočnom Sarajevu, prenosi Klix.

“To podrazumijeva memorijalni kompleks posvećen srpskim civilnim žrtvama Sarajeva u 20. vijeku, Kapiju grada koja će povezivati Istočno Novo Sarajevo i Istočnu Ilidžu, kao i veliku zastavu Republike Srpske na vrhu Trebevića, koja će biti vidljiva sa svih strana”, naveo je Ćosić.

Dodao je da će dovršiti i muzej na Palama, čija je izgradnja već počela, i spomenik žrtvama NATO bombardovanja 1995. godine, te spomen-kompleks na Golom Koranu na Palama.

“Svaki od ovih projekata zaslužuje posebnu pažnju i svakom ćemo se u narednom periodu posvetiti posebno i posebno prezentovati. Imamo ambiciozan plan da ovu priču zaokružimo 2024. godine i pozivamo sve da nam se pridruže u ovom velikom poslu – ne samo institucije i medije, nego i sve pojedince koji su spremni da daju podršku razvoju kulture sjećanja u našem narodu. Ovo je nešto što će ostati poslije nas, na čemu će nam zahvaliti buduće generacije jer će znati svoju istoriju i kolika je žrtva podnesena za njihovu slobodu i mir”, zaključio je Ćosić.

(SB)