Magazin 11.12.2018.

ISTAKNUTI SRPSKI SLIKAR „Progon“ Miloša Šobajića na banjalučkoj tvrđavi Kastel

ČITANJE: 3 minute

U Kamenoj kući na banjalučkoj tvrđavi Kastel 15. decembra u 19 sati biće otvorena izložba slika i instalacija „Progon“, Miloša Šobajića, jednog od najistaknutijih srpskih slikara i umjetnika današnjice. 

Sa ovom izložbom, prema riječima Mladena Matovića, direktora Banskog dvora, ova kulturna institucija nastavlja praksu organizovanja visokokvalitetnih (muzičkih, likovnih i književnih) programa u vlastitoj produkciji i na najljepši mogući način programski zaokružuje jednu od najbogatijih sezona u istoriji ove ustanove.

– Nakon veoma uspješne i posjećene izložbe Vladislava Šćepanovića, Banski dvor s ponosom najavljuje otvaranje još jedne reprezentativne izložbe i izuzetna nam je čast što smo u mogućnosti da ugostimo Miloša Šobajića, istaknutog likovnog umjetnika svjetskog renomea – rekao je Matović.

Umjetnost iznad smrti

U izvodu iz autorskog teksta, iz zvaničnog kataloga izložbe „Progon“, profesor doktor Maja T. Iskjerdo, aktivistkinja za prava domorodačkog amazonskog stanovništva Perua, ističe da ova postavka „predstavlja primjer sveobuhvatnosti Šobajićevog prikaza svijeta u kojem živimo, teritorija na kojim se gušimo i sa kojih bježimo“.

– Šobajićev opus oduvijek se bazirao na prizorima progona, bježanja, izbjegavanja zamki  koje su svuda oko nas; traženju spasa od opasnosti koja na svakom koraku vreba. Njegovo djelo je, nedvosmisleno, zasnovano na dva bezvremena i univerzalna simbola: bježanju i gušenju. On prikazuje osiromašene ljude, osiromašene sistemom u kojem žive. Tu su i radnici i eksploatisane klase koje se guše boreći se odozdo, ali tu su i vladajuće klase koje se dave u želji za povećanjem profita, produktivnosti i moći. Njegov ekspresionizam iz ovog razloga djeluje kao vrisak! Vrisak koji poziva na bunt i buđenje pred društvenom nepravdom. On stvara umjetnost koja se podiže iznad smrti, iznad užasa, iznad ega – iznad đavoljeg sistema koji vlada svijetom. Šobajić je jedan od rijetkih umjetnika čije slike prikazuju tjeskobu odvojenosti od Raja. Njegovi radovi ujedno nagovještavaju apokalipsu, konačno spadanje tamnog vela obmane, a samim tim i kraj jednog obmanjujućeg neoliberalnog, globalističkog perioda – riječi su Iskjerdo.

Biografija

Miloš Šobajić je rođen 1945. u Beogradu. Završio je Likovnu akademiju u Beogradu 1970. godine. Živi i radi u Parizu od 1972, a 2005. u Beogradu osnovao je Fakultet za umetnost i dizajn na Univerzitetu „Megatrend“, na kojem je bio profesor i dekan do 2014, kada je postao i počasni doktor i profesor emeritus.

Bio je gostujući profesor na „Luxon Academy of Fine Arts“ u Kini, gdje je predavao slikarstvo od 2004. do 2006. godine. Imao je više od 80 samostalnih izložbi i izlagao na više od 420 grupnih izložbi po svijetu. Njegova djela se nalaze u blizu 40 muzeja u svijetu.

Kritika

Džon de Karo, likovni kritičar (SAD), u njujorškom časopisu „Reviews“ 1974. godine izjavio je da se „na Šobajićevim platnima, koja za trenutak izgledaju kao da su nabijena apsolutnom i ekspolozivnom energijom, ogleda čisti pikturalni trijumf“. Dodao je da su Šobajićeva djela „istinska imaginativna dostignuća koja predstavljaju produkte jednog pravog genija“.

Dragan Jovanović Danilov, pjesnik i likovni kritičar iz Srbije, prije dvije godine je u Beogradu izjavio da „u odnosu na Šobajićeve slike i skulpture, množina izložbi koje možemo da vidimo u današnjim galerijama izgledaju kao fabrikancija i puka dekoracija“.

(Srpskainfo)