Politika 12.11.2018.

ISTOČNO SARAJEVO: SNSD i HDZ zajedno u formiranje vlasti na svim nivoima u BiH

ČITANJE: 7 minuta

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu sa delegacijom HDZ-a BiH dogovoren zajednički nastup u formiranju svih nivoa vlasti u BiH.

“Dogovor je da budu uspostavljene zajedničke politike koje ne predstavljaju problem na nivou BiH, prije svega da obezbijedimo da politike koje ćemo voditi idu ka tome da BiH što prije dobije status kandidata za članstvo u EU i da ojačamo suverenitet BiH, otkazivanjem prisustva visokog predstavnika i stranih sudija Ustavnog suda BiH”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da će se zajedno na svim nivoima zalagati za izradu novog Izbornog zakona BiH, koji bi trebalo da otkloni nedoumice i zloupotrebe koje su bile u prošlosti.

“Koordinisaćemo naše aktivnosti na kreiranju svih politika, pa i onih za utvrđivanje parametara za ekonomske politike, koliko BiH ima nadležnosti i koliko može BiH da ih sprovodi, ali isto tako na nivou entiteta i kantona”, istakao je Dodik.

On je izrazio želju da buduća saradnja omogući napredak na svim nivoima, pa i BiH, koja će funkcionisati u skladu sa Ustavom i činjenicom da je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je napomenuo da će se saradnja SNSD-a i HDZ-a produžiti i u naredno vrijeme.

Čović je izrazio želju za nastavak i jačanje saradnje i ponovio da je neodrživa i nelegitimna situacija u kojoj jedan narod bira predstavnike drugog.

“Pitanje Izbornog zakona je ključno u BiH”, istakao je Čović.

On je rekao da HDZ sa SNSD-om gradi politike u vezi sa ključnim pitanjima i da je ova stranka zadovoljna izbornim rezultatom.

Čović je poručio da se desetogodišnja uspješna saradnja dvije stranke nastavlja.

Delegaciju SNSD-a, osim Dodika koji je izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, činili su i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković.

U delegaciji HDZ-a BiH bili su i potpredsjednik stranke Borjana Krišto, te visoki stranački funkcioneri Vjekoslav Bevanda i Marinko Čavara.

Dodik: Ovog puta će Klub Srba u Parlamentu FBiH morati da bude konstituisan

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da vjeruje da nova vlada Republike Srpske može da bude formirana već do kraja novembra, a najkasnije prvih nekoliko dana narednog mjeseca.

Dodik je istakao da će već idućeg ponedjeljka, 19. novembra, početi procedure formiranja institucija na nivou Srpske, tako što će biti održana konstitutivna sjednica Narodne skupštine, a veoma brzo doći će, imajući u vidu konfiguraciju parlamentarne većine i do određivanja mandatara u formalnom smislu i formiranja nove vlade.

On je naveo da se time stvaraju uslovi da se počne raditi na nekim godišnjim važnim dokumentima.

Dodik je nakon sastanka sa delegacijom HDZ-a, rekao da se i na nivou Republike Srpske ukazuje potreba da saradnja HDZ-a i SNSD-a bude veoma dobra jer HDZ ima potpredesjednika Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, saradnja će se odvijati još na dva nivoa, a to je Vijeće naroda, gdje će HDZ i SNSD imati određene pozicije, kao i na nivou Vlade Srpske, gdje će se razgovarati o po principu ravnomjerne zastupljenosti – HDZ-u jedan član Vlade, a da se u kapacitetu, ukoliko do toga dođe, na nivou Federacije BiH razgovara o tome da HDZ svoj kapacitet prepusti SNSD-u.

Prema njegovim riječima, sada je to moguće, prošli put nije bilo moguće, jer HDZ nije imao manevarskog prostora za to.

“Mislim da saradnja ove dvije političke partije, koje su ostvarile kapitalan izborni rezultat, koji je sa stanovišta HDZ-a maksimalan i istorijski, ali činjenica da iz HDZ-a nije izabran član Predsjendništva BiH, ne sprečava HDZ da na svim drugim nivoima vlasti bude reprezentativan i mi to tako i razumijemo”, rekao je Dodik.

On je dodao da je HDZ reprezentativni politički predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH i da radi toga SNSD sa njim sarađuje i razgovara.

Dodik je naveo da su danas razgovarali i o drugim segmentima, na kantonalnom nivou, kao i o pitanju potvrđivanja konstitutivnosti Srba u kantonima gdje to do sada nije urađeno.

“Obaviješten sam da je na nekom nivou već utvrđena komisija koje se već bavi tim pitanjem i želimo da to pitanje sklonimo sa dnevnog reda da ne bi bilo predmet spekulacija, a, opet, u skladu sa ustavnim i proceduralnim mogućnostima”, naglasio je Dodik.

On je dodao da su razgovarali i o saradnji koja je veoma dobra na nivou Brčko distrikta, gdje SNSD i HDZ zajedno funkcionišu i daju dobre rezultate.

Što se tiče FBiH, Dodik je istakao da je SNSD zainteresovan za adekvatno predstavljanje srpskog naroda u Domu naroda FBiH i da odbacuje bilo kakve spekulacije u vezi sa dosadašnjim pristupom.

Dodik je poručio da SNSD neće dopustiti da se konstituiše Dom naroda FBiH bez potpune popune srpskih predstavnika, kako Ustav predviđa, što znači 17 srpskih delegata, koji će morati biti unutra “šta god ko i kako o tome mislio”.

On misli da je bila degradirajuća, nepotrebna i loša poruka bošnjačke vladajuće elite da nikada do sada srpski klub u Domu naroda FBiH nije bio popunjen.

Dodik je dodao da će SNSD podržati svako rješenje koje omogućava taku vrstu popune.

“Mi se zalažemo za to da srpski politički predstavnici u FBiH imaju svoj potpuni kapacitet, a on podrazumijeva da bez spekulacija Srbi tamo gdje ih ima najviše u FBiH imaju pravo na najveći nivo političkog zastupanja”, rekao je on.

Dodik kaže da će SNSD, ukoliko se suoči sa bilo kakvom politikom koja ne popunjava kompletno Klub Srba u Domu naroda FBiH, adekvatno reagovati na svim nivoima o tom pitanju.

“Ovaj put će to morati da bude. Ovo nije nikakav ultimatum, to je ustavna obaveza. Sve do sada je to bila ustavna prevara. Mi ćemo učiniti sve da se to ispoštuje. Ja ne mogu da utičem na političku konfiguraciju Doma i srpskog kluba, ali mogu da utičem na to da on ima svoju potpunu popunu”, istakao je on.

Dodik je zahvalio Čoviću za konstitutivan pristup koji su danas imali i vjeruje da, ukoliko bi se na nivou BiH stvorila ovakva atmosfera, to bilo ohrabrujuće.

Čović: Iskoristićemo sve instrumente da riješimo ključna pitanja

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u Istočnom Sarajevu da je želja ove stranke da saradnja sa SNSD-om bude nastavljena još izraženije, jer je u posljednje dvije godine postojao opšti zastoj kada je riječ o zajedničkim instutucijama BiH, zbog nepostojanja parlamentarne većine.

“Kada je riječ o reformskoj agendi i našem putu ka EU, postoji apsolutna saglasnost da se ide ka tome da ostvarimo kandidatski status što prije. Jedna od ključnih tema koja treba da bude u toj agendi je pitanje Izbornog zakona, kako nikad više ne bismo došli u situaciju da jedan narod drugom bira predstavnike u Predsjedištvu BiH, odnosno Domu naroda, ali i druga pitanja koja treba riješiti kroz ovaj zakon, a koja već dugo stoje”, izjavio je Čović novinarima nakon sastanka sa delegacijom SNSD-a koju je predvodio lider stranke Milorad Dodik.

Čović je naveo da su na današnjem sastanku predstavljeni rezulatati koji su mjesec dana poslije izbora jasni, te da su, kada je riječ o HDZ-u BiH, izvrsni, jer su jači i izraženiji nego u posljednjih 20 godina na bilo kojim izborima.

“Ipak, postoji manjkavost kada uz sve to nemate hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali to je realnost koju danas treba sagledati u funkciji političkih odnosa u BiH, potrebe da se u Federaciji BiH kod bošnjačkog naroda biraju dva predstavnika i oni su na praktičan način pokazali kako misle to uraditi. Iako mi mislimo da je apsolutno neustavno, nelegitimno i nelegalno”, istakao je Čović.

On je dodao da SNSD i HDZ BiH, kao predstavnici i dominantni pobjednici unutar srpskog i hrvatskog naroda na ovim izborima, moraju preuzeti na sebe odgovornost za probleme koje treba otkoloniti, a koji su u posljednjih godinu dana bili dominantno politički.

“Želimo jačati naše odnose, odnosno ambijent koji bi stvorio mnogo bolju ekonomsku i socijalnu sliku u svim oblastima gdje mi možemo odlučivati kako bi ovaj zastoj, koji smo imali posljednjih godinu-dvije na tom planu, posebno u FBiH pokušao se promijeniti”, naglasio je Čović.

On je ponovio da će se partnerstvo koje je građeno posljednjih 10 godina sa SNSD-om nastaviti, dodajući da bi tako bilo i da su rezultati izbora bili lošiji.

“Sa ovako dobrim rezultatima, to je prioritet i posebna obaveza. Mislim da ćemo iskoristiti sve instrumente koje imamo da riješimo ključna pitanja da bi u BiH odnos tri konstitutivna naroda bio na načelima Ustava i u izvornosti Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma, kako smo više puta govorili”, rekao je Čović.

(Srna)