Istorijska presuda u Hrvatskoj: Pozdrav “Za dom spremni” je simbol mržnje

Zagrebački Јutarnji list piše da je konačno donijeta presuda kojom je izvođač numere “Bojne Čavoglave” pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog uzvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na početku pjesme.

Ali, ovom presudom nije kažnjen Marko Perković Tompson, originalni izvođač i autor “Bojne Čavoglave”, nego Mario Roso, lokalni pjevač iz Makarske.

U pravosnažnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud, a čiju kopiju ima Јutarnji list, stoji da je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišćen i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta i genocidne tvorevine NDH, da je nastao na idejama nacizma i fašizma, i da je zasnovan na rasizmu i da samim tim – simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase i drugačijeg vjerskog i etničkog identiteta.

“Bez obzira na žalbene navode, u kojima je optuženi tvrdio da je otpjevao pesmu na isti način na koji je ona objavljena u izvornom tekstu pesme “Bojne Čavoglave” i objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva kompozitora, okrivljeni je mogao i trebao da bude svjestan mogućeg negativnog uticaja izvikivanja ovog izraza i trebalo je da se suzdržava od takvog ponašanja”, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda, koju potpisuje Siniša Senjanović, predsjednik tročlanog sudskog vijeća.

“Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne menja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije, kao i potcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, kao i da je protivan odredbi člana 39 Ustava Republike Hrvatske, koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik netrpeljivosti. Opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utiče na javni red i mir na način koji ohrabruje i druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara se latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje ne spadaju u većinsku etničku ili vjersku grupu”, navodi se u presudi.

Međutim, spomenutom pravosnažnom presudom, koju je Visoki prekršajni sud donio 13. juna ove godine i prvostepenom sudu je uručio 17. jula, nije kažnjen izvorni izvođač i autor numere “Bojne Čavoglave” Marko Perković Tompson, nego lokalni pjevač iz Makarske Mario Roso, koji je Tompsonovu pesmu sa ustaškim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj, i to za vrijeme obilježavanja 20. godišnjice zločinačke akcije “Oluje”, kojom je protjerano više od 250.000 nenaoružanih civila srpske nacionalnosti sa teritorije današnje Republike Hrvatske.

(Sputnjik)

CILJ POVEĆANA BEZBJEDNOST ĐAKA Od danas besplatan tehnički pregled autobusa

U Republici Srpskoj će od danas do 31. avgusta biti sprovedena besplatna kontrola tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa, sa ciljem povećanja bezbjednosti đaka u saobraćaju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske. U akciji besplatne kontrole učestvovaće 58 stanica za tehnički pregled koje su registrovane za tehnički pregled autobusa. “Ovom akcijom, čiji je cilj

“Vitaminka” traži 50 radnika

Fabrika za preradu voća i povrća “Vitaminka” iz Banjaluke raspisala je oglas za prijem 50 radnika na određeno vrijeme.

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao