Istorijska presuda u Hrvatskoj: Pozdrav “Za dom spremni” je simbol mržnje

Zagrebački Јutarnji list piše da je konačno donijeta presuda kojom je izvođač numere “Bojne Čavoglave” pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog uzvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na početku pjesme.

Ali, ovom presudom nije kažnjen Marko Perković Tompson, originalni izvođač i autor “Bojne Čavoglave”, nego Mario Roso, lokalni pjevač iz Makarske.

U pravosnažnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud, a čiju kopiju ima Јutarnji list, stoji da je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišćen i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta i genocidne tvorevine NDH, da je nastao na idejama nacizma i fašizma, i da je zasnovan na rasizmu i da samim tim – simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase i drugačijeg vjerskog i etničkog identiteta.

“Bez obzira na žalbene navode, u kojima je optuženi tvrdio da je otpjevao pesmu na isti način na koji je ona objavljena u izvornom tekstu pesme “Bojne Čavoglave” i objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva kompozitora, okrivljeni je mogao i trebao da bude svjestan mogućeg negativnog uticaja izvikivanja ovog izraza i trebalo je da se suzdržava od takvog ponašanja”, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda, koju potpisuje Siniša Senjanović, predsjednik tročlanog sudskog vijeća.

“Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne menja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije, kao i potcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, kao i da je protivan odredbi člana 39 Ustava Republike Hrvatske, koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik netrpeljivosti. Opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utiče na javni red i mir na način koji ohrabruje i druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara se latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje ne spadaju u većinsku etničku ili vjersku grupu”, navodi se u presudi.

Međutim, spomenutom pravosnažnom presudom, koju je Visoki prekršajni sud donio 13. juna ove godine i prvostepenom sudu je uručio 17. jula, nije kažnjen izvorni izvođač i autor numere “Bojne Čavoglave” Marko Perković Tompson, nego lokalni pjevač iz Makarske Mario Roso, koji je Tompsonovu pesmu sa ustaškim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj, i to za vrijeme obilježavanja 20. godišnjice zločinačke akcije “Oluje”, kojom je protjerano više od 250.000 nenaoružanih civila srpske nacionalnosti sa teritorije današnje Republike Hrvatske.

(Sputnjik)

Uskoro skuplji parking u centru grada, proširuje se nulta zona?

Tehnički prijedlog za povećanje cijene parkinga u centru grada je spreman, ali konačna odluka je na gradonačelniku, koaliciji i odbornicima, oni odlučuju da li će i kada će ovaj prijedlog ići na dnevni red, kazao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve. Naveo je da se, pored dizanja cijena, predlaže i proširenje nulte

Servisne informacije za 17. oktobar

Servisne informacije za četvrtak, 17. oktobar 2019. godine Policijska uprava Prema podacima s kojim raspolaže ovo Područno odjeljenje, na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježena su 4 krivičnia djela i to: 1 krađa električne energije,1 prevara, 1 pokušaj ubistva i 1 djelo iz kategorije ostalih. Javni red i mir narušen je 4 puta –

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,