Politika 05.02.2021.

ISTORIJSKA SJEDNICA: Nakon osam godina bezvlašća Mostar dobio legalnu i legitimnu vlast

ČITANJE: 1 minuta

Konstituisanjem Gradskog vijeća sa 35 vijećnika, nakon osam godina bezvlašća Mostar je konačno dobio legalnu i legitimnu vlast.

U novom sazivu Gradskog vijeća je 13 vijećnika HDZ-a BiH, 11 vijećnika Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS), šest vijećnika Bh. bloka (SDP BiH, Naša stranka), tri vijećnika Hrvatske republikanske stranke te po jedan vijećnik Prve mostarske partije i liste “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar”.

Nakon verifikacija mandata vijećnika i davanja te potpisivanja svečane zakletve slijedi utemeljenje klubova konstitutivnih naroda, a potom izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća te konačno izbor gradonačelnika. Ipak, teško je očekivati da će gradonačelnik biti izabran na današnjoj sjednici, piše Klix.ba

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, a kandidati za za tu poziciju su Irma Baralija iz Bh. bloka, Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar okupljene oko SDA i Mario Kordić iz HDZ-a BiH.

Ako nakon dva izborna kruga nijedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je prosta većina.

Izborom gradonačelnika ili gradonačelnice Ljubo Bešlić (HDZ BiH), koji je na čelu Mostara od 2004. godine, a od 2008. godine vodi ga bez Gradskog vijeća, odlazi u istoriju kao najdugovječniji gradonačelnik.

Oznake: Mostar