Vijesti 20.05.2016.

Istraga o pogibiji petorice padobranaca četiri godine bez epiloga!

ČITANJE: 3 minute

Pilot Alen Crnalić (1988), koji je sa 18 godina dobio dozvolu za upravljanje jedrilicama, instruktor padobranstva Nemanja Goronja (1980), bh. reprezentativac odlikovan ordenom Njegoša trećeg reda i Vazduhoplovnog saveza Srbije, Stefan Karanović (1989), koji je istrčao i 220 kilometara dugu dionicu od Lisabona do Pariza, mladi Nikola Stević (1993) i Srđan Kosić (1993) stradali su 20. maja 2012. godine na očigled članova porodice, kada se neposredno nakon polijetanja zapalio sportski avion u kojem su se nalazili.

Porodicama uskraćeno pravo na tačne informacije

Do danas je, međutim, njihovim porodicama uskraćeno pravo na tačne informacije o okolnostima pod kojima su ih izgubili. Nema utvrđene krivične odgovornosti za propuste koji su uzrokovali tragediju, niti preventivnog djelovanja kako se nešto slično ne bi više nikada dogodilo!

-Mi nemamo nikakve podatke o toku istrage i rezultatima. Za nas je sve na nivou nagađanja, spekulacija i kako vrijeme odmiče, toga je sve više… Od samog početka, kada nisu ispoštovani neki osnovni postulati u istrazi ovakvih nesreća, a zatim ni uvažene primjedbe u daljem radu nadležne komisije, bilo je jasno da će stvari otići krivim tokom. Više ništa ne iznenađuje- prokomentarisao je juče Zlatan Crnalić, pilot i Alenov otac.

Kako bi odali pomen tragično stradalim mladićima, u 17 sati na mjestu nesreće u Zalužanima danas će se okupiti porodice, prijatelji, kolege sportisti, školski drugari…

-Za nas je ovo, kao i svake godine, jako težak dan. Bili smo vezani za Srđana, jer je bio divno dijete, sportista, učenik i drug. Roditeljima je svojevremeno ispričao kako bi želio iz kuće ponijeti piće i počastiti drugare i nastavnike na maturskoj večeri. Izgubili smo ga nažalost baš uoči toga, pa je njegova majka došla i ispunila njegovu želju. Nikada ga nećemo zaboraviti i svaka majska matura sjeti nas i na to- ispričao je Edi Haneš, direktor Poljoprivredne škole u Banjaluci, koju je pohađao mladi Srđan.

U Tužilaštvu BiH juče nam je rečeno da je ovaj predmet u radu i da ne mogu davati dodatne informacije ni komentare na tu temu. Slične odgovore dobijali smo i prethodnih godina, jer se još traži rješenje u vezi s plaćanjem vještačenja Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Nakon toga, predmet bi mogao biti finalizovan u pravcu podizanja optužnica.

Podsjetimo da je Komisija za vazduhoplovstvo Ministarstva komunikacija i prometa BiH svojevremeno utvrdila da avion nije bio tehnički ispravan, te da Padobranski klub Banjaluka nije primjenjivao tehničko održavanje u skladu sa zakonom, a nakon toga, analiza je rađena i na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, posebno zbog vještačenja motora.

Procedura je nastavljena u Okružnom tužilaštvu Banjaluka, a nakon opsežne istrage utvrđeno je da ipak postoji krivična odgovornost i da se nije radilo o nesrećnom slučaju niti o krivici pilota. Okružno tužilaštvo Banjaluka je na račun fakulteta uplatilo 18.025 KM, a naknadnu isplatu sredstava do iznosa od 38.000 KM, koliko koštaju ukupni troškovi vještačenja, preuzelo je Tužilaštvo BiH, u čijoj nadležnosti se sada i nalazi navedeni predmet.

(Nezavisne)