Vijesti 30.03.2016.

Istraga protiv 20 državljana BiH zbog ratovanja u Siriji i Iraku

ČITANJE: 2 minute
Goran-Salihovic-ATV
Tužilaštvo BiH vodi intenzivne istrage protiv više desetina državljana BiH koji se nalaze na ratištima u Siriji i Iraku i koji, prema operativnim informacijama, napuštaju ta područja, rekao je glavni tužilac BiH Goran Salihović.

Salihović je na sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma rekao da Tužilaštvo BiH, sa partnerskim agencijama u inostranstvu, intenzivno radi na lociranju i izručenju ovih lica u BiH radi vođenja postupka zbog krivičnog djela.

Informišući članove Udarne grupe o trenutnim i planiranim aktivnostima Tužilaštva u borbi protiv terorizma, Salihović je naglasio da je ostvarena značajna saradnja sa Turskom, gdje je zatvoren određen broj lica koja su bila na ratištima u Siriji i Iraku.

Tužilaštvo BiH radi sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama na istragama u 33 predmeta koji se odnose na 70 lica osumnjičenih za organizovanja terorističke grupe, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, te krivična djela terorizma i krivična djela u vezi sa terorističkim aktivnostima.

“Do danas su podignute optužnice protiv 20 osoba, koje se dovode u vezu sa ratištima u Siriji i Iraku, a uskoro se očekuje podizanje još dvije optužnice”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nekoliko državljana BiH koji se nalaze na tom području kontaktiralo je policijske i pravosudne agencije u namjeri da se vrate u BiH, sporazumno priznaju krivicu i sarađuju sa pravosuđem BiH.

Iz Tužilaštva navode da su BiH i njene institucije postale značajan partner na međunarodnom nivou, što pokazuje činjenica da se vode međunarodne istrage i operacije i da tužilaštvo i partnerske institucije aktivno učestvuju u više međunarodnih operacija sa ciljem borbe protiv terorizma.

U saopštenju se ukazuje na saradnju sa agencijama iz SAD, NJemačke, Francuske, Holandije, Srbije, Turske i drugih zemalja.

“Skoro svakodnevno se dobijaju i razmjenjuju informacije o bezbjednosno interesantnim licima i potencijalnim terorističkim opasnostima”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Pripadnici policijskih i bezbjednosnih agencija iz BiH iskazali su punu opredijeljenost za intenzivu saradnju u borbi protiv terorizma u narednom periodu.

O aktivnostima u borbi protiv terorizma i drugih oblika organizovanog kriminala, glavni tužilac će sutra razgovarati i sa visokom delegacijom iz Francuske, navode iz Tužilaštva BiH.

(Agencije)