Biznis 29.04.2017.

Istraga u “Krajina osiguranju” Banjaluka: Zloupotrebama oštetili društvo za 5,86 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Naven Agarval, Mladen Jovanović i Maniš Govil, bivši članovi Upravnog odbora “Krajina osiguranja”, prijavljeni su Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci zbog sumnje da su ovu kuću zloupotrebama oštetili za 5,86 miliona maraka.

Izvještaj je podnio MUP RS, iz kojeg je, navodeći njihove inicijale, saopšteno kako im se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja.

“Prvoprijavljeni se sumnjiči da je kao odgovorno lice u ‘Krajina osiguranju’ Banjaluka, obavljajući funkciju predsjednika Upravnog odbora navedenog društva, sa drugoprijavljenim i trećeprijavljenim u aprilu 2016. prekoračio svoja ovlaštenja u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i akcionara Gupta Neete u iznosu od 5.864.999 KM, pri čemu je nastala šteta za društvo u navedenom iznosu”, saopšteno je iz MUP-a.

Podsjećaju kako je Uprava krim-policije još ranije tužilaštvu podnijela izvještaj protiv Agarvala zbog krivičnih djela pranje novca u pokušaju i zloupotebu položaja od kojih je nastala šteta za “Krajina osiguranje” od šest miliona KM.

Inače, Okružni sud u Banjaluci odbio je tužbu Agarvala i Gupte Neete protiv Komisije za hartije od vrijednosti RS, navodeći da su oni, kao većinski vlasnici akcija u “Krajina osiguranju”, bili dužni da dostave svoju ponudu za preuzimanje ovog akcionarskog društva.

Novoizabrani članovi Upravnog odbora “Krajina osiguranja” u petak su održali konsultativni sastanak sa direktorom ovog osiguravajućeg društva Elmedinom Đuzelom i njegovim saradnicima. Na sastanku je bilo riječi o sazivanju prve zvanične sjednice UO, usklađivanju statuta u skladu s rješenjem Agencije za osiguranje RS, kao i aktivnostima u vezi sa deblokadom računa. Upravni odbor nije raspravljao o direktoru ovog preduzeća, čime Elmedin Đuzel i zvanično ostaje na toj fukciji.

(Capital)