Vijesti 07.02.2016.

Istražili smo: Evo šta bi radili naši zvaničnici kada se ne bi bavili politikom

ČITANJE: 4 minute
PLAN
Profesorska karijera, novinarstvo, biznis, advokatura i slično, bili su odgovori naših političara na pitanje šta bi radili ako bi odlučili u budućnosti da napuste političke vode, tako da bi se, prema njihovim odgovorima, dobro snašli i u drugim oblastima i strukama, za koje su se uglavnom i školovali, dok bi se pojedini više posvetili hobiju.

Iako se politika mnogim građanima čini kao najsigurnije zanimanje, naši političari sa kojima smo razgovarali o ovoj temi kažu da su imali karijere i prije aktivnijeg bavljenja politikom.

Mladen Ivanić (PDP), član Predsjedništva BiH, kaže nam da uvijek ima fakultet kao mjesto gdje može da se vrati ako odluči da se prestane baviti politikom.

– Dakle, profesionalno fakultet ili neka takva institucija. S druge strane, moja želja je da jednom kad završi ta politička karijera pokušam napraviti jednu ozbiljniju analizu zadnjih 25-30 godina, koliko sam u politici, od momenta raspada bivše Jugoslavije do današnjih dana. Imam ozbiljnu namjeru da se time bavim. Htio bih da napravim ozbiljniju političko-ekonomsku analizu raspada Jugoslavije, stanja u BiH nakon toga, Dejtonskog sporazuma i postdejtonskih godina u kojima sam na neki način bio svjedok- rekao je Ivanić.

Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, kaže da je politika širok pojam, te da se svi političari, sem toga, bave i drugim stvarima, odnosno imaju svoja zanimanja. Krišto je diplomirala na pravnom fakultetu, što znači da je pravnica po struci.

– Politika je širok spektar. Politika je život. Svako od nas ima svoje i privatne i svake druge obveze, svako bi se vjerojatno bavio onim poslom za koji je školovan, sposoban i koji najbolje zna raditi. Uistinu temeljem tog posla i na taj način funkcioniram i u politici- kazala je Krišto.

Nedeljko Čubrilović (DNS), predsjednik Narodne skupštine RS, kaže nam iskreno da bi se najradije bavio sportom, ali da je zakasnio.

– Politikom se bavim, zaista, sasvim slučajno, a najveći dio radnog vijeka, prvih 20 godina, proveo sam u privredi- istakao je Čubrilović.

Mirko Šarović (SDS), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da nije razmišljao mnogo o tome čime bi se bavio ako bi izašao iz politike.

– Vjerovatno bi to bio neki hobi, ima ih mnogo, morao bih razmisliti o tome- rekao je Šarović.

Milan Dunović (DF), potpredsjednik FBiH, kaže da je i prije nego što je ušao u politiku imao svoju poslovnu karijeru.

– Radio sam u Javnom preduzeću ‘BH pošta’ 13 godina na mjestu šefa službe za međunarodni poštanski promet, što je potpuno nestranačka pozicija. Ukoliko izađem iz politike, ponovo ću se baviti svojom strukom, a to je poštanski promet, u istoj firmi. Imam i ugovor koji je definisan Zakonom o radu gdje postoji mogućnost mirovanja staža dok ste na političkoj funkciji- istakao je Dunović.

Anton Kasipović, ministar pravde RS i potpredsjednik Vlade RS, kaže da će se, kada jednom bude završio političku karijeru, vratiti svojoj staroj ljubavi – novinarstvu.

– Novinarstvo je uvijek bila profesija koju sam duboko cijenio. Osim novinarstvom, sasvim sigurno ću se nastaviti baviti poljoprivredom. Imam vinograd i to je uvijek bilo mjesto koje me inspirisalo i gdje sam mogao da nađem novu snagu- rekao je Kasipović.

Novinarstvo bi izabrala i Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a i šefica Poslaničkog kluba SDS-a u bh. parlamentu, ako bi sutra odlučila da politika postaje njena prošlost.

– Da se to dogodi, vjerovatno bih se bavila onim čim sam se bavila prije politike, a to je novinarstvo. Odabrala bih to, jer to volim- kaže Pandurevićeva.

Milica Marković, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, kaže da se više ne bavi politikom, radila bi ono za šta se školovala.

– Bila bih profesorica ili sudski tumač, ili bih jednostavno spojila rad na oba polja. U svakom slučaju, radila bih svoj posao- kaže Markovićeva.

Željko Komšić, lider Demokratske fronte, kaže da, ako bi izašao iz politike, najviše bi volio da bude advokat.

– Nekako me to najviše privlači. To bi bio moj poziv da sada izađem iz politike. Osim toga, razmišljao sam o tome i prije, ali ko zna. To bih najviše volio- priznao je Komšić.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže da je karijeru počinjao kao diplomirani pravnik u organima uprave.

– Sigurno bih nakon politike našao načina da se nešto privatno angažujem, da radim, stvarati pretpostavke za sebe i za porodicu možemo i bez politike i bez ovoga. I vjerovatno bih u miru puno lakše radio. Ne kao pravnik. Vjerovatno bi radili neki biznis- naveo je Nikšić.

(NN)