Svijet 22.01.2023.

Istražioci upali u Bajdenovu kuću

ČITANJE: 1 minuta

Istražioci američkog ministarstva pravosuđa pronašli su još šest klasifikovanih dokumenata u kući američkog predsjednika Džoa Bajdena u Wilmingtonu, objavio je u subotu Bajdenov advokat. Neki od dokumenata su iz doba Bajdenovih mandata u Senatu od 1973. do 2009, a drugi su iz vremena kad je bio potpredsjednik Baraku Obami, rekao je advokat Bob Bauer.

Predsjednik je sam Ministarstvu pravosuđa ponudio pregled svih prostorija u svojoj kući u Delavaru, rekao je. Ni Bajden ni njegova supruga Džil nisu prisustvovali pretrazi.

Pretraga je uslijedila nakon što su u novembru i decembru pronađeni još neki tajni dokumenti u Bajdenovoj kući u Vilmingtonu i njegovoj privatnoj kancelariji koju je zadržao u Vašingtonu nakon isteka potpredsjedničkog mandata. Te su dokumente pronašli i vlastima prijavili Bajdenovi advokati.

Američki predsjednici i potpredsjednici dužni su nakon isteka mandata vladine dokumente vratiti u nacionalni arhiv. Glavni državni tužilac Merik Garland početkom mjeseca odredio je posebnog savjetnika Roberta Hura, koji će istražiti Bajdenovo zadržavanje dokumenata nakon isteka potpredsjedničkog mandata.

Bauer je rekao da je pretraga Bajdenove kuće ponuđena kako bi “istraga išla naprijed što je brže moguće”. Istražioci su imali potpun pristup cijeloj Bajdenovoj kući, a pretraga je trajala 12 sati i 45 minuta, kazao je.

Pod odvojenom je istragom bivši predsjednik Donald Tramp, koji je iz Bijele kuće u svoju rezidenciju na Floridi ponio stotine klasifikovanih dokumenata.

(Agencije)