Magazin 01.11.2017.

Istražite fenomen porodice Kenedi u MSU RS

ČITANJE: 2 minute

Djelo Endija Vorhola “4 x Džeki”, kao i video-instalacija “Smrt u Dalasu” beogradskog umjetnika Zorana Naskovskog, jedinog umjetnika sa ovih prostora koji je izlagao u Vorholovom muzeju u Pitsburgu, samo su dio onoga što čini postavku “Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i Nova granica kulture”.

Ista će biti otvorena sutra s početkom u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci, a nastala je povodom 100 godina od rođenja Džona F. Kenedija (1917 – 1963), kao rezultat saradnje sa prof. dr Simonom Čupić sa Katedre za modernu umjetnost Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja je i autorka istoimene knjige proglašene publikacijom godine od strane ICOM-a, a realizuje se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

“Izložba u produkciji MSU RS predstaviće publici život predsjedničkog para Kenedi: od inauguracije, kulturnog aktivizma, odnosa prema savremenoj umjetnosti, trke u svemir, sve do tragičnog završetka jedne od omiljenih ličnosti američke istorije. Političke i društvene okolnosti koje su početkom sedme decenije 20. vijeka dovele do strateške promjene pravca u zvaničnoj kulturnoj politici SAD biće predstavljene kroz niz fotografija, popularnih časopisa, stripova i autentičnih dokumentarnih materijala koji su doveli do stvaranja kulta ličnosti Džona Kenedija”, naveli su iz MSU RS.

Posebna pažnja će kroz izložbeni materijal biti posvećena kultnim kulturno-istorijskim događajima poput predsjedničke inauguracije sa govorom Roberta Frosta, složene restauracije Bijele kuće pod patronatom Žakline Kenedi, izložbe “Mona Lize” u Njujorku i Vašingtonu, koncerata Pabla Kasalsa i Grejs Bambri i načina na koji je Džon Kenedi viđen od strane savremenih američkih umjetnika.

Tokom trajanja izložbe MSU RS priprema bogat i sadržajan prateći program u okviru kojeg će publika imati priliku da uživa u igranim i dokumentarnim filmovima, prisustvuje predavanju Dejvida Lubina, profesora istorije umjetnosti, filma i popularne kulture sa američkog univerziteta “Šarlot S. Veber”, ali i da u okviru postavke u muzeju izradi svoj “vorholovski” portret u stilu Džeki Kenedi.

Ples na otvaranju

Na otvaranju izložbe u MSU RS biće izveden svojevrsni vremeplov američkog plesa karakterističnog za drugu polovinu 20. vijeka, koji će izvesti Željka Đukić i Tihomir Stefanović, treneri Plesnog kluba “Gema”.

Tokom trajanja ovog projekta MSU RS sarađivaće sa Istorijskim muzejom u Sarajevu, gdje će 17. novembra biti priređena izložba sa predavanjem Dejvida Lubina.

(Nezavisne)