Magazin 29.03.2019.

ISTRAŽIVAČKI TIM POTVRDIO Kastel vrijedan arheološki lokalitet

ČITANJE: 1 minuta

Već u prvim danima novog istraživanja tvrđave Kastel, dobijeni su ohrabrujući podaci koji potvrđuju pradavno nastanjivanje ovog, vrijednog arhološkog lokaliteta, potvrdio je arheološki tim, koji, uz podršku Grada, provodi nova istraživanja na ovoj lokaciji.

Novo istraživanje provodi Muzej Republike Srpske u saradnji sa Društvom arheologa Republike Srpske, Centrom za nove tehnologije “Viminacijum” Beograd, te Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske. Istraživanje finansira Grad Banja Luka.

Projektom “Primjena savremene metodologije u arheologiji”, predviđeno je snimanje lokaliteta Kastela geofizičkim metodama, koje će omogućiti uvid u stanje lokaliteta, odnosno dati pregled situacije potencijalnih arheoloških lokacija za iskopavanje neinvazivnom metodom.

Kako su istakli iz Muzeja, arhološki tim je zadovoljan preliminarnim rezultatima geofizičkih snimanja, a svi dobijeni rezultati višednevnog rada biće prezentovani po njegovom završetku.

U ranijim istraživanjima, na Kastelu su pronađeni brojni ostaci i predmeti iz vremena Rimskog carstva. Po tim istraživanjima, najvjerovatnije su prvo utvrđenje (Kastra) sagradili Rimljani u drugom vijeku.