Svijet 09.02.2021.

ISTRAŽIVANJA SZO: Krajnje nevjerovatno da je virus krenuo iz laboratorije u Kini

ČITANJE: 2 minute

Krajnje je nevjerovatno da je koronavirus krenuo nakon incidenta u laboratoriji u Kini, poručili su istražioci koji u Kini pokušavaju rasvijetliti porijeklo koronavirusa, javlja Sky News.

Istražitoci vjeruju da je najvjerojatniji uzrok prvotnog izbijanja zaraze virus koji je “skočio” s životinje na čovjeka, prenosi index.hr

Međunarodni tim naučnikaa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koji rade s kineskim stručnjacima, već neko vrijeme pokušavaju otkriti kako je krenula pandemija koronavirusa, a još ne znaju s koje vrste životinja je virus skočio na čovjeka.

Tim istražioca je posjetio ključne lokacije u Wuhanu, kineskom gradu u kojem su prijavljeni prvi slučajevi zaraze, gdje su razgovarali s pacijentima, zdravstvenim radnicima i kineskim naučnicima.

Dokazi su dosad pokazivali da je koronavirus “skočio” sa životinja na ljude, a tim istražioca na čelu s Peterom Benom Embarekom, WHO stručnjakom za sigurnost hrane i životinjske bolesti, danas je na press konferenciji poručio da još uvijek nisu sigurni o kojoj vrsti životinja se radilo i gdje se to točno dogodilo.

Korona možda cirkulisala u regijama oko Wuhana prije prvog prijavljenog slučaja

Naučnici su također otkrili da je koronavirus možda cirkulisao u regijama oko Wuhana prije prvog prijavljenog slučaja zaraze, javlja Sky News.

Podaci koji nisu objavljeni sugerišu da je virus SARS-CoV-2 nađen nekoliko sedmica prije nego što su u Wuhanu prijavljeni prvi slučajevi, rekao je šef stručnog panela kineskog Nacionalne zdravstve komisije za Covid-19.

No, dodao je kako nema dokaza da se covid-19 širio u Wuhanu prije prosinca 2019., kad su prijavljeni prvi slučajevi zaraze.

Portparol Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da nema dokaza o “velikim žarištima” prije prosinca 2019. u Wuhanu ili bilo gdje drugdje.

Naučnici posjetili laboratorij u Wuhanu

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) posjetili su prije šest dana istraživački centar u kineskom gradu Wuhanu u sklopu istraživanja o porijeklu pandemije koronavirusa.

Upravo je Wuhan bio mjesto na kojem se najprije rodila teorija o prelasku koronavirusa sa životinja na ljude, iako je Kina to osporila. Uskoro se virus proširio diljem Kine, a onda i cijelog svijeta.

Posjet Svjetske zdravstvene organizacije Institutu za virusologiju u Wuhanu (WIV) smatra se vrhuncem istraživanja o porijeklu koronavirusa.

Laboratorij WIV-a vodeća je institucija pod Kineskom akademijom nauka i provodi istraživanje s koronavirusima šišmiša za koje se sumnja da su izvor pandemije.

Osnovan 1956. godine, WIV je dom prvog kineskog laboratorija za biološku sigurnost u kojem naučnici proučavaju patogene – bakterije, viruse i druge mikroorganizme koji mogu uzrokovati razne bolesti. Laboratorij slijedi stroge međunarodne standarde.

(N.S)

Oznake: korona virus, SZO, Vuhan