Svijet 18.03.2023.

ISTRAŽIVANJA U VUHANU: Kovid 19 potekao od rakunolikih pasa, a ne od slijepih miševa?

ČITANJE: 2 minute

Novoobjavljeni genetski podaci prikupljeni sa pijace u Vuhanu ukazuju na povezanost kovida 19 sa rakunolikim psima, što ide u prilog teoriji da je pandemija virusa korona potekla od zaraženih životinja koje su se tamo prodavale, kažu naučnici koji su učestvovali u ovom istraživanju.

Analizom genetskih sekvenci utvrđeno je da su mnogi od uzoraka pozitivnih na kovid 19 bili bogati tragovima DNK rakunolikih pasa.

Osim toga, pronađeni su i tragovi DNK koji pripadaju drugim sisarima, među kojima su cibetke.

Kako navodi Gardijan, ovo ne predstavlja definitivan dokaz da su rakunoliki psi ili druge životinje zaražene kovidom izazvale pandemiju, ali naučnici koji su rad ekspertske grupe prestavili Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) smatraju da je to veoma verovatno.

Pitanje o tome šta je pokrenulo najgoru pandemiju u poslednjih sto godina našlo se u središtu napete debate.

Jedna teorija predlaže da je virus potekao iz divljih životinja, među kojima je krivica najčešće svaljivana na slepe miševe, i proširio se na ljude kroz kontaminaciju na pijaci u Vuhanu.

Druga teorija sumnja da je virus „pobegao“ iz obližnjeg Instituta za virologiju u Vuhanu, gde su istraživači radili na sličnim patogenima.

Najnoviji genetski podaci nisu dokaz da su rakunoliki psi ili druge životinje bile zaražene kovidom koji se proširio na pijaci pošto, ukazuju naučnici, postoji mogućnost i da je redosled bio drugačiji i da su životinje dobile virus od ljudi.

Ali, nova otkrića ukazuju na mogućnost da je uzrok pandemije bila neka zaražena životinja i, na kraju, ilegalna trgovina divljim životinjama.

„Otkriće da su rakunoliki psi bili zaraženi virusom Sars-CoV-2 pojačava mogućnost da su životinje zaražene njima bile značajna karika u nizu događaja koji su doveli do pandemije kovida 19“, kaže doktor Džonatan Stoje, virolog sa Instituta Frensis Krik u Londonu.

„Međutim, to ne osporava teorije o tome da je virus procurio iz laboratorije: za to bi bilo potrebno dokazati da su životinje bile zaražene pre nego što su stigle na pijacu u Vuhanu, što verovatno nikada neće biti moguće“, dodaje on.

SZO je juče saopštila da se očekuje da će se pandemija kovida 19 smiriti ove godine i da će predstavljati rizik sličan onome od gripa, prenosi Danas.

(SB)

Oznake: korona virus