Politika 30.10.2020.

ISTRAŽIVANJE AGENCIJE “FAKTOR PLUS”: Ujedinjena Srpska ima najveći rast, a SNSD najstabilniji rezultat

ČITANJE: 2 minute

Ujedinjena Srpska i SNSD su političke stranke kojoj bi građani Banjaluke, Bijeljina i Trebinja ukazali najveće povjerenje na predstojećim izborima, pokazalo je najnovije istraživanje agencije “Faktor plus” iz Beograda. Prema podacima ankete, Ujedinjena Srpska ima najveći rast, a SNSD ima najstabilniji rezultat.

Agencija “Faktor plus” obavila je ispitivanje javnog mnjenja u vezi sa predstojećim lokalnim izborima na teritorijama gradova
Banjaluka, Bijeljina i Trebinje od 7. do 14. oktobra ove godine, a u ispitivanju je učestvovalo 2.000 građana.

Prema rezultatima ovog istraživanja, lider SNSD-a Milorad Dodik političar je kojem najviše vjeruje 38,6 odsto ispitanih građana. Na drugom mjestu je lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kome najviše vjeruje 14,8 odsto ispitanika, a na trećem predsjednik SDS-a Mirko Šarović sa 8,1 odsto.

Predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću najviše vjeruje 5,9 odsto anketiranih, Socijalističke partije Petru Đokiću 3,3 odsto, Demosa Nedeljku Čubriloviću 2,3 odsto, te DNS-a Nenadu Nešiću 2,1 odsto.

Lideru NDP-a Draganu Čaviću najviše vjeruje 1,7 odsto, a predsjednicima Stranke demokratske Srpske Semberije Mići Mićiću i Socijalističke partije Srpske Goranu Selaku po 0,9 odsto.

Istraživanje je pokazalo da bi 31,3 odsto građana Banjaluke dalo svoj glas SNSD-u, njih 22,4 odsto PDP-u, dok je na trećem mjestu
Ujedinjena Srpsku za koju bi glasalo 11,2 odsto glasača.

SDS-u i DNS-u u Banjaluci povjerenje bi ukazalo po 4,4 odsto glasača, Socijalističkoj partiji 2,6 odsto, Demosu 2,4 odsto, a Socijalističkoj partiji Srpske i NDP-u po 2,1 odsto.

Rezultati istraživanja govore da čak 17,1 odsto građana svoj glas ne bi dalo nijednoj političkoj opciji.

Kad je riječ o Bijeljini, 29,4 odsto glasača bi se odlučilo za SNSD, 12,2 odsto za Ujedinjenu Srpsku, 11,8 za PDP, a 10,7 odsto za Stranku demokratske Srpske Semberije.

Za DNS bi glasalo 7,1 odsto građana, za SDS 6,2 odsto, 2,8 odsto za Socijalističku partiju, 1,8 odsto za Demos, 1,6 odsto za Socijalistiku partiju Srpske i 1,2 odsto za NDP.

Istraživanje u Trebinju pokazalo je da bi za SNSD glasalo 45,3 odsto glasača, dok bi se za Ujedinjenu Srpsku opredijelilo njih 16,3 odsto.

Za PDP bi glasalo 7,6 odsto građana, za SDS 6,4 odsto, DNS 3,1 odsto, Socijalističku partiju 2,2 odsto, Demos 2,1 odsto, Socijalističku partiju Srpske 1,8 odsto, a za NDP 1,1 odsto.

Od ukupnog broja ispitanih, njih 61,2 odsto navelo je da će izaći na predstojeće lokalne izbore, dok njih 38,8 odsto to neće učiniti.

(PR)