Vijesti 03.05.2016.

Istraživanje “BH novinara”: Televizija i internet dominantni

ČITANJE: 3 minute
Сарајево - "Медијске слободе у БиХ у 2016. години"

Građani su prepoznali političare i političke stranke kao najveće i najčešće kršioce novinarskih prava i medijskih sloboda u BiH, izjavila je generalni sekretar Udruženja “BH novinari” Borka Rudić.

Tokom prezentacije istraživanja “Medijske slobode u BiH u 2016. godini”, koje je sprovedeno od 8. do 25. marta na 500 ispitanika širom BiH, ona je ukazala da građani i dalje najviše povjerenja imaju u medije i vjerske zajednice, a da najmanje vjeruju političarima i strankama.

Rudićeva je navela da 92 odsto građana smatra nedopustivim bilo kakav pritisak na novinare, što je veliki pomak u odnosu na prethodna istraživanja.

“Građani traže od novinara i medija da se pokušavaju osloboditi političkih pritisaka, a više rade u njihovom interesu. Zanimljiv je i podatak da su građani prepoznali političare i političke stranke kao najveće i najčešće kršioce novinarskih prava i medijskih sloboda u BiH”, navela je Rudićeva.

Istraživanje je pokazalo da 84,2 odsto ispitanika smatra kako je sloboda medija u BiH malo ili gotovo nikako prisutna. U Republici Srpskoj 81,5 odsto, a u Federaciji BiH 86 odsto smatra kako je sloboda mišljenja malo ili gotovo nikako prisutna.

“Građani smatraju da su javni servisi pod političkim pritiskom, ali i prepoznaju da se problem javnih servisa treba rješavati. Iznenađujuće je da najveći broj ispitanika smatra da se pitanje RTV takse treba riješiti finansiranjem iz budžeta, dok 22 odsto smatra da treba nastaviti postojeći način naplate RTV takse”, kaže Rudićeva.

Zahtjev Hrvatskog narodnog vijeća za uvođenje javnog servisa na hrvatskom kanalu većina ispitanika smatra političkim zahtjevom HDZ-a, a da se pitanje kvalitetnog informisanja Hrvata i ravnopravne upotrebe hrvatskog jezika u javnim servisima treba riješiti kroz dosljednju primjenu postojećeg zakona.

Televizija je i dalje najdominantniji medij u BiH i to je izvor informacija za 64 odsto ispitanih, 24,6 odsto se informiše putem interneta, dok samo 4,6 odsto ispitanika čita dnevne novine, podaci su danas predstavljenog istraživanja.

Direktor “Medija centra” Sarajevo Boro Kontić istakao je da su politička i finansijska zavisnost najveća prepreka za slobodu medija u BiH, što ih dubinski razara.

Direktor Fondacije “Fridrih Ebert” u BiH Mihael Vajhert poručio je da je današnji dan dobar povod da javnost dobro razmisli o stanju medija u BiH.

“Mi već nekoliko godina radimo istraživanja o tome na koji način građani u BiH percipiraju medije. Ono što sam primijetio iz naših istraživanja jeste da su mediji zapravo institucije kojima građani najviše vjeruju. To je prilika, ali i obaveza medija kako bi se jačala njihova uloga u društvu i kako bi se unaprijedio njihov položaj”, rekao je Vajhert.

Stanje u medijima ocijenio je pozitivnim, uprkos činjenici da su uslovi u kojima novinari rade veoma teški.

Povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, Fondacija “Fridrih Ebert” u BiH i Udruženje “BH novinari” danas su u Sarajevu predstavili istraživanje “Medijske slobode u BiH – komparativni izvještaj za period 2009-2016″.

(Agencije)