Svijet 02.11.2020.

ISTRAŽIVANJE GA ZAMALO KOŠTALO ŽIVOTA Doktor se namjerno ponovo zarazio koronom, pa završio na respiratoru

ČITANJE: 1 minuta

Šest mjeseci nakon što se prvi put zarazio virusom korona, ruski virolog Aleksandar Čepurnov za potrebe istraživanja svjesno se ponovo izložio virus, brineći se bez zaštite o pacijentima koji imaju potvrđen virus.

Nažalost njegovi najveći strahovi su potvrđeni, piše Oddiycentral.com

Da bi stvar bila gora, drugo zaražavanje je bilo mnogo gore od prvog, zbog čega je ovaj doktor morao biti hospitalizovan i priključen na respirator. Imao je i temperaturu preko 39 stepeni Celzijusa punih pet dana i ponovo je ostao bez čula mirisa i okusa.

Na njegovu sreću uspio se oporaviti nakon samo dvije nedjelje i novi testovi su pokazali da je negativan na virus korona. Ipak, rezultati njegovog istraživanja, koji su ga mogli koštati života, zabrinuli su stručnjake u Rusiji, koji su vjerovali da će se moći stvoriti kolektivni imunitet.

Istraživač Centra za virologiju i biotehnologiju iz Koltsova u Novosibirsku je prvi put bio zaražen virusom korona krajem februara, a simptomi su tada obuhvatali groznicu, bol u grudima i gubitak čula mirisa i ukusa.

“Odbrana mog tijela se raspala tačno šest mjeseci nakon što sam dobio virus prvi put. Prvi znak da sam ponovo zaražen bilo je suvo grlo. Brzi PCR test je odmah otkrio prisustvo virusa”, istakao je Čepurnov.

On je dodao da je za stvaranje kolektivnog imuniteta potrebna vakcina koja će se moći koristiti više puta, jer jedna doza neće biti dovoljna.

“Nažalost, nakon što primimo prvu vakcinu, nećemo biti u mogućnosti da postupak ponovimo jer će se naš imuni sistem sam braniti od vakcine”, zaključio je Čepurnov.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: korona virus, Rusija