Politika 20.09.2018.

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA Dodik i Cvijanović u prednosti, u Federaciji najviše podrške Džaferoviću, Čović ispred drugih

ČITANJE: 1 minuta

Prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja koje je za potrebe međunarodnih organizacija u BiH rađeno u prvoj sedmici predizborne kampanje kandidati SNSD-a za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH imaju prednost u odnosu na kandidate Saveza za promjene.

Tako je Milorad Dodik, kandidat SNSD-a, za člana Predsjedništva BiH iz RS u prednosti od 6 % u odnosu na kandidata Saveza za promjene Mladena Ivanića. Kada je riječ o glasanju za ovu funkciju u Republici Srpskoj je veoma mali broj neodlučnih, svega pet procenata.

U prvoj sedmici kampanje Željka Cvijanović, kandidat SNSD-a za predsjednika RS imala je 37,4 % podrške birača, a kandidat Saveza za promjene Vukota Govedarica 33,4 %. Oko 14 % građana izjasnilo se da su još uvijek neodlučni za koga će od ova dva kandidata glasati, dok je 2 % ispitanika odgovorilo da ne zna.

Kada je riječ o rejtingu političkih partija za Narodnu skupštinu Republike Srpske SNSD ima 31 % podrške birača, SDS 19 %, PDP 12 %, DNS 10 %, Socijalistička partija 3,4 %, a Ujedinjena Srpska 3,1 %.

Kada je riječ o Federaciji BiH kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u ubjedljivoj prednosti u odnosu na sve ostale kandidate i ima oko 30 % podrške birača. Ista je situacija i kada je riječ o hrvatskom članu Predsjedništva BiH gdje je ubjedljiva prednost Dragana Čovića, kandidata HDZ-a BiH, u odnosu na sve druge kandidate.

Zanimljivo je da je kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović u značajnoj prednosti ispred kandidata SBB-a Fahrudina Radončića.

(Opcija.net)