Politika 15.06.2016.

Istraživanje javnog mnjenja: Radojičiću najveća podrška za gradonačelnika Banjaluke

ČITANJE: 1 minuta

Kada bi ovih dana bili održani izbori za gradonačelnika Banjaluke, Igor Radojičić, kandidat SNSD-a, osvojio bi 53 odsto od ukupnog broja glasova Banjalučana koji bi izašli na izbore, Dragan Čavić, kandidat Saveza za promjene, bi osvojio 29 odsto glasova, dok 18 odsto ne zna za koga bi glasalo.

Pokazuje ovo najnovije istraživanje agencije Ipsos Public Affairs, provedeno u Banjaluci na 37 potencijalnih biračkih mjesta u odgovoru na pitanje ukupnoj ciljnoj populaciji da se opredijele za jednog od ta dva kandidata.

Istraživanje, koje “Nezavisne novine” ekskluzivno objavljuju u sutrašnjem broju, provedeno je od 1. do 12. juna nad 1.024 ispitanika sa pravom glasa korištenjem metode troetapnog slučajnog reprezentativnog stratifikovanog uzorka sa minimalnom marginalnom greškom i sa pet kompaktnih teritorijalnih stratuma.  Kada se radi o pitanju opredijeljenim glasačima od kojih je traženo da se odluče između Čavića i Radojičića, procenat onih koji bi glasali za Radojičića penje se na 64 odsto, dok bi za Čavića glasalo 36 odsto Banjalučana s pravom glasa.

Ovaj dio glasačke populacije čini 82 odsto od ukupne ciljne populacije.

(Nezavisne)