Politika 04.08.2020.

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA: SNSD vodi, velika borba za cenzus

ČITANJE: 2 minute

Nekoliko mjeseci pred održavanje lokalnih izbora, SNSD je u Banjaluci i dalje u vođstvu ispred ostalih političkih partija, od kojih mnoge neće doći do cenzusa, a građanima najviše smetaju loša saobraćajna infrastruktura, nivo zdravstvenih usluga i saobraćajne gužve.

Ovo su rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je za potrebe jedne međunarodne organizacije radila renomirana kuća iz regiona. Ispitivanje je vršeno telefonskim putem na uzorku od 3.300 građana svih starosnih kategorija, a među ispitanicima dominiraju stariji od 60 godina, pa onda mlađi od 29 godina.

Banjalučani su takođe nezadovoljni uslugama javnog prevoza i uslovima u javnim vrtićima, a od najvećih prepreka za razvoj Banjaluke, navode politički ambijent, nezaposlenost, nestručnost i glomazan i neefikasan birokratski aparat na leđima građana i domaćih privrednika. Šanse za razvoj Banjalučani vide uglavnom u modernizaciji javne uprave, domaćoj proizvodnji, turizmu i podršci domaćoj privredi.

Da su sutra izbori, SNSD bi bio najjača partija u Banjaluci sa podrškom od 26,1 odsto, slijedi PDP sa 23,8 odsto, a na iznenađujućem trećem mjestu je SDS sa podrškom od 8,6 odsto. Slijedi jedna od najbrže rastućih stranaka u BiH, Ujedinjena Srpska, koja u Banjaluci ima podršku od 6,1 odsto ispitanih, a tu je i novoformirana SPS, za koju se izjasnilo 5,9 odsto ispitanika.

Demokratski narodni savez u Banjaluci je podržalo 5,1 odsto ispitanih, zatim, tu je i DEMOS sa 4,8 odsto i još jedan novi politički subjekat „Banjaluka zove“ koji trenutno ima podršku 2,5 odsto građana. Daleko ispod cenzusa su SP Petra Đokića, NDP Dragana Čavića i Poligraf, koji vodi predsjednik Skupštine grada Banjaluke Zoran Talić, koji prema rezultatima istraživanja ni udruženi ne bi uspjeli osvojiti odbornički mandat.

Istraživanjem nije obuhvaćen izbor gradonačelnika, ali prema opredijeljenosti ispitanika po političkim subjektima, da se primijetiti da bi SNSD-ov kandidat Igor Radojičić ipak bio u prednosti ispred rivala Draška Stanivukovića koji dolazi iz PDP-a.

(banjaluka.net)