Politika 08.08.2020.

ISTRAŽIVANJE MEĐU BANJALUČANIMA: Srpska ide u lošem, najveći grad RS u dobrom pravcu

ČITANJE: 5 minuta

Oko tri petine stanovnika Banjaluke, tačnije 58 odsto, misli da Republika Srpska ide u lošem pravcu, ali zato 59 procenata građana smatra da Banjaluka ide u dobrom pravcu.

To je jedan od rezultata istraživanja javnog mnjenja u Banjaluci koje je od 2. do 13. juna provela agencija „Ipsos strategic marketing“, a naručio SNSD. Kompletno istraživanje je u posjedu Srpskainfo.

Kako je navedeno, istraživanjem su obuhvaćena 802 punoljetna ispitanika Banjaluke, gradskih i prigradskih naselja, tip istraživanja je CATI (komjuterski podržano telefonsko istraživanje), a prosječna dužina trajanja razgovora bila je 25 minuta.

Kada su u pitanju najveći problemi Banjaluke, ispitanici su na prvo mjesto stavili infrastrukturu (puteve, trotoare, biciklističke staze, vodovod i kanalizaciju), a slijede nezaposlenost, nepotizam, korupcija, odlazak mladih, socijalna politika. Zanimljivo je da se neriješena ubistva, među kojima i ubistvo Davida Dragičevića i protesti u vezi s tim, nalazi tek na sedmom mjestu.

Na pitanje kako biste ocijenili dosadašnji učinak gradonačelnika Igora Radojičića, rezultat je bio da osam procenata smatra da je veoma loš, isto toliko da je loš, što je u zbiru 16 odsto onih koji su ga ocijenili negativno. Istovremeno, 28 odsto ispitanika smatra da je učinak bio odličan, 26 odsto da je „donekle dobar“ što je u zbiru znači da je čak 54 odsto onih koji smatraju da je Radojičićev učina bio dobar. Da nije ni dobar, ni loš izjasnilo se 29 odsto anketiranih građana, dok je dva procenta reklo da ne zna.

Međutim, mišljenja o učinku cjelokupne gradske vlasti su dosta lošija. Naime, samo 30 odsto građana smatra da je učinak bio dobar, 35 odsto misli da je bio loš, dok 33 procenta smatra da nije bio ni dobar, ni loš.

U vrijeme kada je rađeno istraživanje, šest od deset Banjalučana smatralo je da su mjere vlasti bile adekvatne tokom pandemije. Ako ima zamjerki, one su se odnosile na to da su mjere bile previše oštre – 28 procenata. Uvedene mjere najviše su hvalili glasači vladajućih partija, ali i oni koji su neodlučni.

Ocjenjući akcije gradske vlasti koje su završene ili su u toku, najpozitivnije je ocijenjeno postavljanje deset kružnih tokova, potom spajanje istočnog tranzita, izgradnja 26 dječijih igrališta, projekat gradnje četiri mosta i izgradnja odnosno rekonstrukcija sedam vrtića.

Istovremeno, najnegativniju ocjenu ispitanika dobila je izgradnja Ekotoplana. U skladu s tim, na pitanje da ocijene stanje u ponuđenim oblastima i kvalitet komunalnih usluga u gradu, najbolje je prošlo vodosnabdijevanje, odvoz smeća i održavanje javne čistoće u Banjaluci, dok su na začelju kvalitet gradskog grijanja i saobraćaj u gradu.

Kada je u pitanju dio istraživanja u susret lokalnim izborima, sudeći po rezultatima ispitivanja javnog mnjenja u junu, Igor Radojičić i SNSD nemaju razlog da se plaše za pobjedu. Na pitanje „bez obzira na to ko će se kandidovati na sljedećim lokalnim izborima za gradonačelnika Banjaluke, koga biste voljeli da vidite u toj ulozi, da bude na čelu grada“, Radojičić je ispitanicima bio ubjedljivo prvi izbor. Od ponuđenih tada potencijalnih protivkandidata, slijede Draško Stanivuković i Jelena Trivić. Iza njih su bili izjednačeni Mladen Ivanić i Milan Radović.

Takođe, između Igora Radojičića i Draška Stanivukovića, 54 odsto anketiranih bi glasalo za aktuelnog gradonačelnika, a 33 odsto za protivkandidata. Ako se uzmu u obzir samo opredijeljeni građani, situacija po Radojičića je još povoljnija jer je čak 63 odsto reklo da bi glasalo za njega.

Kada su građanima ponudili da biraju između Radojičića i Jelene Trivić iz PDP, Radojičić je opet dobio više od polovine glasova, ali je Trivićeva dobila 34 odsto glasova, dakle za jedan procenat više od Stanivukovića.

Birajući u situaciju da su izbori iduće nedjelje od ispitivanja i da stranke na izbore idu pojedinačno, Banjalučani su najviše glasova dali za SNSD – 23,1 odsto. Po rejtingu, na drugom mjestu je PDP sa 16,5 odsto, a na trećem SDS sa 10,7 procenata. Prema ovom istraživanju, iznad cenzusa od tri odsto još su samo Ujedinjena Srpska, „Poligraf“, SP i DNS. Kada su u pitanju samo opredijeljeni glasači, SNSD bi podržalo 29 odsto njih, a PDP 22,3 procenta.

Mada generalno u Banjaluci stoji loše, zanimljivo je da SDS ima najveći udio sigurnih glasača – 67 odsto onih koji će sigurno da izađu na izbore i sigurno da glasaju za SDS. Istovremeno, DEMOS ima najmanji procenat sigurnih glasača, 28,3 odsto.

Prema rezultatima ovog istraživanja, sedam od deset Banjalučana je reklo da bi sigurno izašlo na izbore. Međutim, sagovornik Srpskainfo odlično upućen u ovu tematiku upozorava da treba biti oprezan s obećanom izlaznošću, kao i sa rezultatima istraživanja.

– Neizvjesna situacija sa viruskom korona može drastično da utiče na izlaznost, a samim tim i na rezultate izbora. Da biste u vrijeme pandemije, uz poštovanje svih mjera, izašli na izbore, treba da budete izuzetno motivisani. Tada posebno dolazi do izražaja snaga onih partija koje imaju razvijenu, jaku infrastrukturu, a zna se ko to ima u Republici Srpskoj – tvrdi naš izvor, insistirajući na anonimnosti.

Kada je riječ o rezultatima ovog istraživanja, upozorava da ga treba posmatrati kao jedno od mnogih i samo u datom trenutku.

– Dakle, moguća je promjena trendova, mada je teško vjerovati da se može desti velika oscilacija. Pomenuto istraživanje je samo početno ispitivanje pulsa građana, dok je za bilo kakav dalji rezultat potreban ozbiljan rad, izborna strategija, rad na terenu, definisanje ključnih poruka, poznavanje strukture glasača. Takođe, treba biti oprezan prema telefonskom istraživanju zbog uzorka koji se na takav način uzima. Ko danas ima fiksni telefon? – zaključuje sagovornik Srpskainfo.

(SB/banjaluka.net)