Politika 16.06.2020.

ISTRAŽIVANJE: Najveće povjerenje građani ukazuju SNSD-u, rejting Ujedinjene Srpske i PDP-a u blagom porastu

ČITANJE: 4 minute

Rejting SNSD-a u odnosu na prije dvije godine u blagom je porastu, pa tako trećina građana u Republici Srpskoj i dalje svoje povjerenje ukazuje upravo ovoj političkoj partiji. Sve ostale stranke, osim Ujedinjene Srpske i PDP zabilježile su blagi pad, pokazala su istraživanja sprovedena u osam gradova i opština u Srpskoj.

Rejting SNSD-a u posljednje dvije godine oscilira i trenutno iznosi 33,20 odsto, piše Srpskainfo. S druge strane cijepanje i osipanje članstva doprinijelo je  primjetnom padu podrške njihovim koalicionim partnerima, DNS-u i Socijalističkoj partiji, saznaje Srpskainfo.

DNS je prije dvije godine uživao povjerenje 14,44 odsto građana, a u maju ove godine 6,90 odsto. Rejting DEMOS-a trenutno je 4,2 odsto. Rejting Socijalističke partije RS je sa 8,19 odsto pao na 4,10 odsto, dok je rejting partije nastale cijepanjem ove stranke (SPS) trenutno 2,20 odsto. Blagi rast sa 3,09 odsto na 3,90 koliko je imala u maju ove godine zabilježila je Ujedinjena Srpska.

Za razliku od PDP-a, kod kojeg je zabilježen isti rejting od 10 odsto, isti kao i prije dvije godine , najveća opoziciona partija SDS bilježi pad povjerenja građana sa 18,04 na 14,10 odsto.

Borba PDP i SNSD za Banjaluku

Na ovogodišnjim lokalnim izborima u Banjaluci koplja bi se mogla lomiti između SNSD i PDP, koje imaju najveću naklonost građana, pokazalo je Istraživanje. U odnosu na izbore od prije dvije godine, kada je rejting SNSD u Banjaluci bio 27,43 odsto, on danas iznosi oko 31,10 odsto. Odmah nakon SNSD slijedi PDP čiji je rejting za dvije godine porastao sa 22,13 na 24,30 odsto.

Ono što je zanimljivo jeste da je čak 55 odsto ispitanika reklo da bi na izborima glasali za aktuelnog gradonačelnika Igora Radojičića i da bi mu najozbiljniji protivnik na izborima bio počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić, za kojeg bi glasalo 21,7 odsto ispitanika, piše Srpskainfo.

Oni koji su se izjasnili da će na izborima glasati za opoziciju, na pitanje ko je najozbiljniji kandidat za gradonačelnika Banjaluke, čak 35,70 odsto je reklo da bi to bio narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, a slijede ga sa 28,60 odsto glasova Mladen Ivanić, poslanica PDP Jelena Trivić, kojoj je podršku dalo 21,40 odsto ispitanika. Poslanik u NSRS Milan Radović, prema ovom istraživanju, ima podršku 14,30 odsto ispitanika.

Trka za Prijedor

Potpuno neizvjesna trka za gradonačelnika očekuje nas u gradu oko kojeg je već nastao politički rat na relaciji SNSD-DNS. Prijedorčani su trenutno neodlučni u tome kome dati svoj glas. Na pitanje ko će biti gradonačelnik, oko 41 odsto ispitanika je svoj glas dalo Daliboru Pavloviću iz SNSD, a 39,5 odsto Zlatku Ritanu iz DNS.

Istraživanja pokazuju da će borba između kandidata SNSD-a i DNS-a biti izuzetno tijesna. Rejting SNSD u maju ove godine u Prijedoru je iznosio 29,50 odsto, što je rast od sedam odsto u odnosu na period od prije dvije godine. U stopu ga slijedi DNS, čiji je rejting sada 27,60 odsto.

Bijeljina

Uprkos odlasku Miće Mićića, rejting SDS-a u Bijeljini nije pao. Istraživanje je pokazalo da SDS i SNSD imaju podjednake šanse u Bijeljini na ovogodišnjim lokalnim izborima.

Rejting SNSD u tom gradu je sa 26,62 odsto skočio na 29,10 odsto, a blagi rast bilježi i SDS, čiji je rejting 23 odsto. Ostale stranke bilježe pad rejtinga u Bijeljini, a iznenađenje je Ujedinjena Srpska, koja bilježi rast sa 1,13 na 4,50 odsto.

Drašković mrsi račune strankama

Sudeći po rezultatima ovog istraživanja, sve stranke trenutno bilježe ogroman pad u Trebinju. Tako SNSD, čiji je rejting prije dvije godine u tom gradu iznosio 52,47 odsto, danas iznosi 35,10 odsto. Sličan pad bilježe i druge stranke, a iznenađenje je DEMOS, čiji je rejting u tom gradu trenutno veći od DNS, US i NDP.

Za pad rejtinga stranaka u Trebinju je, po svemu sudeći, zaslužan biznismen Rodoljub Drašković, koji je nedavno osnovao vlastitu stranku pod nazivom Hercegovački narodni pokret – Rodoljub Drašković, i trenutno je najozbiljnija konkurencija SNSD kada je u pitanju mjesto gradonačelnika Trebinja, piše Srpskainfo.

Rast PDP u Istočnom Novom Sarajevu

U Istočnom Novom Sarajevu pad rejtinga je evidentiran kod svih stranaka, izuzev PDP, koja bilježi rast povjerenja za skoro 100 odsto u odnosu na 2018. godinu. Tako je rejting PDP u protekle dvije godine sa 5,47 odsto porastao na 10 odsto.

I dok SNSD na Palama bilježi rast za pet odsto u Istočnom Novom Sarajevu ta stranka doživljava drastičan pad rejtinga od čak 14,50 odsto. Istovremeno, SDS i DNS bilježe pad rejtinga na Palama, dok je jedino PDP za sada stabilna.

Milićević najozbiljniji kandidat

Rezultati istraživanja pokazali su da će lokalni izbori ove godine biti burni i u Tesliću, gdje SDS i SNSD imaju podjednake šanse. U odnosu na SNSD rejting SDS-a je zabilježio rast.

Rejting SNSD je sa 24,29 pao na 21 odsto dok je SDS sa 20,85 odsto porastao na 24,10 odsto. Iza ove dvije stranke slijedi Socijalistička partija RS dok ostale stranke bilježe pad rejtinga.

Rekordna podrška Miloševićevoj

Poslanica SNSD u parlamentu Srpske Mara Milošević najozbiljniji je kandidat SNSD za načelnika Modriče, jer su istraživanja pokazala da je njen trenutni rejting čak 45,50 odsto. Njen partijski kolega Miloš Krekić uživa povjerenje tek 23,80 odsto anketiranih građana.

(N.S/ Banjaluka.net)