Magazin 14.07.2020.

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: I mjesec dana nakon izlječenja od koronavirusa pacijenti osjećaju tegobe

ČITANJE: 1 minuta

Prema istraživanju koje su uradili ljekari klinike “Džemeli” iz Rima Anđelo Karfi i Roberto Bernabei pacijenti koji su ozdravili od kovida19 nastavljaju, sedmicama, a neki mjesecima, i nakon što su ozdravili, da imaju posljedice u vidu hroničnog umora, teškoća u disanju, bolova u mišićima.

Prema istraživanju koje je sprovedeno na 150 pacijenata koji su preležali zarazu korona virusa nekima predstavlja veliki napor popeti se samo jedan sprat stepenicama.

Od ispitanih, 87 odsto je potvrdilo da ima najmanje jedan od post-kovid simptoma, najviše pretjerani umor, smetnje u disanju, neki su imali i psihološke probleme, a jedan broj pacijenata je nakon ozdravljenja pokazivao znake posttraumatskog stres poremećaja, prenosi Blic.

Pozitivno je, isticu autori istraživanja, što se nisu potvrdila strahovanja ljekara da će bolest ostaviti trajne posljedice na pluća, jetru, oči i srce.

Ljekari preporučuju da pacijenti koji su se liječili u odjeljenjima za reanimaciju, i bili podvrgniuti oksidženizaciji, podvrgnu redovnoj kontroli više unutrašnjih organa, a moraju proći i dug period fizičkog i psihološkog oporavka.

(A.M/banjaluka.net)