Vijesti 02.12.2020.

ISTRAŽIVANJE: Šta građani BiH misle o vakcinaciji protiv korone

ČITANJE: 2 minute

Usljed pogoršanja epidemiološke situacije u BiH i sve učestalijih informacija o napretku vakcine, građanih BiH su sve zainteresovaniji za vakcinaciju protiv virusa korona. Ipak, udio onih koji se protive i dalje je značajan i iznosi – 41%, pokazalo je posljednje istraživanje agencije Valicon.

Prema trenutnim podacima istraživanja, misljenja o vakcinaciji među građanima BiH i dalje su podijeljena, a postoji i značajan  procenat koji nisu u potpunosti sigurni da li bi se vakcinisali, prenosi Klix.ba.

Za vakcinaciju je 38% bh. populacije, a protiv 41%, dok je ostatak populacije neodlučan i nema jasan stav kada je u pitanju namjera eventualne vakcinacije protiv COVID-19.

Međutim, ukoliko uporedimo trenutne stavove populacije u odnosu na one iz mjeseca jula, vidljivo je da je došlo do porasta udjela građana koji bi se vakcinisali (sa 32% u julu na 38% u novembru).

Naime, značajan udio neodlučnih građana iz jula je ipak promijenio svoje mišljenje i sada su otvoreniji za mogućnost vakcinacije, a smatatra se da je tome doprinijelo sve veće prisustvo informacija u medijima o razvoju vakcine u svijetu, te visokom procentu njene sigurnosti i učinkovitosti.

S druge strane, skoro pa jednak je udio onih građana (39% u julu i 41% u novembru) koji nema namjeru da se vakciniše. Ipak, i njihovi stavovi su sada manje odlučni – smanjen je udio onih koji navode da se sigurno ne bi vakcinisali (sa 22% u julu, na 18% u novembru), a više onih koji se vjerovatno ne bi vakcinisali (sa 17% u julu, na 23% u novembru), prenosi Klix.ba.

I dalje, glavni razlozi zašto se bosanskohercegovačka populacija ne bi vakcinisala su manjak povjerenja u sigurnost po zdravlje same vakcine, generalno nepovjerenje prema vakcinama svih vrsta, vjerovanje da su antitijela nakon prebolovanog COVID-19 dovoljna i dugotrajna.

Građani BiH za dobrovoljnu vakcinaciju

Bez obzira na ličnu namjeru o eventualnom vakcinisanju, Valicon je provjerio opet kakav je stav populacije vezan za odluku o mogućoj obavezi vakcinisanja koje bi moglo biti postavljeno pred građane BiH, te da li postoje promjene u odnosu na juli ove godine.

Tako, kada je u pitanju sama vakcina protiv COVID-19 te hoće li ona biti obavezna za sve građane u Bosni i Hercegovini, ako bi se pitali građani, njih skoro dvije trećine (61%) smatra da vakcinisanje ne bi trebalo biti obavezno, dok nešto više od trećine (39%) podržava obaveznu vakcinaciju protiv COVID-19.

Kao što pokazuju rezultati, bh. građani nisu promijenili svoje stavove u protekla 4 mjeseca kada je u pitanju obavezna vakcinacija.

(N.S/ Banjaluka.net)