Politika 23.10.2015.

Istražujemo: I Zolak u igri za direktora Agencije za lijekove BiH

ČITANJE: 2 minute
aleksandar_zolak
Milan Švraka, Aleksandar Zolak i Božo Krivokuća najozbiljniji su kandidati unutar Partije demokratskog progresa (PDP) za direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, jedne od najatraktivijih fotelje na nivou zajedničkih institucija, potvrđeno je Banjaluka.net-u u izvorima bliskim vrhu PDP-a.

Uticajna fotelja direktora agencije koja ima ima ogroman uticaj na nekoliko stotina miliona maraka “teško” farmaceutsko tržište u BiH privukla je pažnju velikog broja kandidata unutar PDP-a, kojem je, u podjeli postizbornog kolača, pripala ova funkcija.

– Ranije je, kao najozbiljniji kandidat slovio Milan Švaraka, koji je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini. Međutim, ukoliko bi on bio izabran na ovu funkciju, PDP bi se mogao pozdraviti sa funkcijom predsjednika Skupštine opštine Gradiška, pošto bi u Švrakinu fotelju, kao sljedeći kandidat po broju glasova, zasjeo Radislav Dončić, aktuelni predsjednik SO Gradiška, koji vodi sudsku bitku sa SNSD-ovom novom skupštinskom većinom u vezi ove pozicije. Jasno je da malo ko u PDP-u želi da zbog jedne direktorske fotelje, koju ionako vreba još nekoliko kandidata, ostane bez vlasti u Gradiški – navode izvori Banjaluka.net-a.

Zahvaljući tom sticaju okolnosti, pored Švrake, posljednjih dana su kao najozbiljniji kandidati iskrsli i Aleksandar Zolak, odbornik PDP-a u banjalučkoj gradskoj skupštini i ljekar u UKC-u, te Božo Krivokuća, profesor na banjalučkom Medicinskom fakultetu. Krivokuća je na prošlogodišnjim opštim izborima bio kandidat PDP-a za Narodnu skupštinu, ali je ostao “ispod crte” sa osvojenih 1294 glasa što je bilo nedovoljno za prolaz u poslaničke klupe.

S druge strane, sami kandidati uzdražavaju se od komentara ko bi od njih mogao zasjesti na čelo uticajne državne agencije.

Kad su ga novinari Banjaluka.net-a kontaktirali na ovu temu, Zolak je odbio da da bilo kakav komentar, dok je Švraka samo kratko poručio da je odluka o tome ko će biti novi direktor u rukama partijskog vrha.

– Kad partijski organi budu zasijedali i odlučivali o tome pitanju onda ću biti u prilici da vam nešto detaljnije kažem na tu temu. Do tada, sve ostalo spada u domen spekulacija – kazao je Švraka.

Funkciju direktora ove uticajne agencije od osnivanja do danas zauzima Nataša Grubiša, koja je, navodno, bliska SNSD-u. Njen mandat je istekao još 2012. godine, a prošle godine – u vrijeme dok je SNSD bio u vlasti na nivou BiH – na osnovu provedenog javnog konkursa, ponovo je predložena za direktora.

Sa dolaskom nove vlasti, taj konkurs je poništen, zajedno sa predloženih sedam članova Stručnog savjeta agencije.

(Banjaluka.net)