IT stručnjake rezervišu već na fakultetu

 Stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija (IT) i dalje su među najtraženijim kadrovima na tržištu rada, a poslodavci se gotovo otimaju za radnike sa ovim diplomama.

Iako su studijski programi koji školuju kadrove za ovaj sektor, na fakultetima u RS svake godine krcati studentima, potrebe za ovim radnicima i dalje su velike. Osim što imaju gotovo siguran posao po završetku studija, mlade u ovu oblast vuku i plate koje su među najvišim u RS.

Na portalu “Posao.ba” broj oglašenih poslova u IT sektoru povećan je za gotovo četiri puta u posljednjih šest  godina, a najviše ponuda bilo je lani.

Na tom sajtu je 2016. godine objavljeno 1.676 pozicija iz navedene oblasti, dok je 2010. godine za poslove koji se odnose na IT sektor objavljeno 435 oglasa.

– Kontinuiran trend rasta poslova za IT stručnjake bilježimo od 2010. godine a najveći godišnji rast zabilježen je 2011. i iznosio je preko 50 odsto. U prvih sedam mjeseci ove godine već smo imali 1.127 oglašenih poslova za ovu oblast – rekli su sa portala “Posao.ba”. Istakli su da je potražnja za informatičkim stručnjacima najveća u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Mostaru i Zenici.

Direktor agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović ističe da pomama za radnicima u IT industriji vlada unazad deset godina i naglašava da statistički podaci agencija za oglašavanje poslova nisu validan pokazatelj potražnje u IT sektoru. On ocjenjuje da je stvarna potražnja mnogo veća, jer biznis sektor u velikoj mjeri do traženih informatičkih eksperata dolazi putem preporuka.

– Ljudi u toj branši imaju svoje platforme preko kojih potražuju radnike i tu je mnogo veća jagma nego putem posrednika u zapošljavanju. IT kompanije su takođe aktivne i na elektrotehničkim fakultetima gdje “love” studente dajući im stipendije i rezervišući tako kadar za sebe – rekao je Vukajlović i dodao da se podjednako traže radnici bez iskustva, ali i oni na senior pozicijama.

Objasnio je da je do velike ponude radnih mjesta u ovoj oblasti došlo jer su pojedine domaće firme u IT industriji izrasle u ozbiljne kompanije međunarodnog značaja koje svakodnevno povećavaju promet usluga.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Branko Blanuša ističe da porast broja poslova u IT industriji prati i veća zainteresovanost mladih za školovanje na ovom fakultetu.

– Zainteresovanost je posebno izražena za studijski program računarstvo i informatika, koji je direktno povezana za IT sektorom i tu bilježimo najveći broj upisanih studenata. Samo ove godine bi trebali upisati 150 brucoša na taj program – rekao je Blanuša.

Dodao je da su osim sigurnog zaposlenja, visoka primanja koja prate IT sektor jedan od razloga zašto se mladi sve više odlučuju za ova zanimanja.

– Plate IT inženjera na startnim pozicijama se kreću oko 1.400 KM, a u kratkom vremenu ta primanja budu znatno veća – naveo je on.

Interesovanje studenata za informatičke studijske programe veliko je i na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

– Ove godine u prvom upisnom roku su popunjena skoro sva mjesta, a sarađujemo i sa značajnim brojem kompanija i najveći broj naših studenata dolazi do posla odmah nakon završetka školovanja – kaže dekan ovog fakulteta Zoran Ljuboja.

U banjalučkoj IT kompaniji “Lanako” ističu da stalno imaju otvoren konkurs za prijem IT stručnjaka, a samo u posljednjih pet godina zaposlili su više od 100 radnika sa ovim kvalifikacijama.

Elektroinženjeri

Branko Blanuša kaže da tržištu rada u Srpskoj nedostaje znatan broj elektroinženjera.

– Kada bi broj inženjera koji završavaju fakultet bio duplo veći od sadašnjeg svi bi imali mogućnost da se zaposle na domaćem tržištu. Samo Istraživačko-razvojnom institutu RT-RK godišnje treba oko 50 inženjera, koliko mi i odškolujemo, a o javnom i privatnom sektoru da ni ne govorimo – rekao je Blanuša.

(Glas)

NAJBOLJI BIZNIS Nema krize za stanodavce u Banjaluci, uređene garsonjere 500 KM mjesečno

Iznajmljivanje stanova i dalje je ubedljivo najbolji biznisi u Banjaluci, bez obzira na to što svake godine ima sve manje studenata, jer podstanari su sve češće mladi bračni parovi. Gradilišta, nove zgrade, pa i cijela nova naselja, raspoređena su po cijeloj Banjaluci, a kranove možemo vidjeti na svakom ćošku. Sudeći po broju rasprodatih stanova niko

DO KRAJA AVGUSTA U NOVOM SJAJU Kuli u Kastelu vraćaju sjaj prohujalih vremena

Obnova dijela tvrđave Kastel napreduje punom parom, pa bi do kraja avgusta novim sjajem trebalo da zasija kula na ovom svjedoku prohujalih vremena. Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je rekonstrukcija ulazne kule, koja je izgorjela u požaru 2013. godine, završena prije mjesec. – Ojačani su zidovi gdje je to bilo

ODRŽAVANJE LOKALNIH PUTEVA Asfalt i za mještane Kuljana

Mještani Kuljana, jednog od najbrže rastućih prigradskih naselja, od danas će voziti znatno modernijom saobraćajnicom na pravcu prema Barlovcima. U okviru radova na investicionom održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva, danas je položen novi sloj asfalta na putu Kuljani – Barlovci – Cerići. Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, sanirano je 500 metara ove saobraćajnice

PO PRVI PUT Grad Banjaluka neće finansirati nabavku energenata za Toplanu

Ovo će biti prva grijna sezona u kojoj grad neće finansirati nabavku energenta za grijanje grada. Rekao je ovo juče Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, odgovarajući na pitanje da li je grad učestvovao sa preduzećem “Eko-toplane” u nabavci mazuta u količini od 27.000 tona. “Na sjednicama Skupštine grada više se neće davati garancije ni subvencije za

DUŠKO KOVAČEVIĆ: Očekujemo 100 hiljada putnika

Letovi “Rajanera” će donijeti višestruku korist Aerodromu Banjaluka, gradu i regiji, kaže direktor naše vazdušne luke Duško Kovačević. Dodaje da su detalji ugovora sa irskom kompanijom poslovna tajna. Optimizam koji vlada u i oko Aerodroma Banjaluka vidi se već od skretanja ka aerodromu sa magistralnog puta Laktaši – Gradiška. Na saobraćajnim ostrvima je posađeno i