Svijet 25.11.2021.

Italija pooštrila mjere

ČITANJE: 1 minuta

Suočena s četvrtim talasom zaraza virusom korona, Italija je postrožila kovid mjere i proširila obavezu vakcinisanja.

Vlada je u srijedu odobrila uredbu po kojoj će se pravila koja zahtijevaju dokaz o vakcinaciji ili oporavku primjenjivati u većem dijelu javnog života od 6. decembra.

Od 6. decembra nema ulaska u barove, restorane i na događanja bez vakcine ili preboljenja
Ulazak u barove, restorane ili na događanja zavisiće o mogućnosti pokazivanja tog dokaza.

Te će se mjere sprovoditi u cijeloj zemlji do 15. januara. Nakon toga će se mjere odnositi samo na regije koje su proglašene zonama virusa korona i gdje su potrebna stroža pravila.

Širi se krug radnika koji moraju biti vakcinisani

Od 15. decembra ljudi koji rade u školama, kao i policajci, vojnici, spasioci i radnici zdravstvene uprave, moraju biti vakcinisani protiv virusa korona.

Radnici zdravstvenog sektora, koji su od aprila trebali biti vakcinisani, moraće uzeti dodatnu dozu vakcine.

Nova pravila otežaće život nevakcinisanima.

Dosadašnja pravila

Od 15. oktobra na talijanskim radnim mjestima na snazi su mjere kojima se zahtijeva dokaz o vakcinaciji, negativan test na virus korona ili dokaz o preboljenju.

Ista pravila dosad su se primjenjivala samo na daleka putovanja, no proširiće se na hotele, lokalni javni prevoz i regionalni željeznički saobraćaj.

Skraćuje se trajanje talijanske zelene propusnice

Valjanost talijanske digitalne zelene propusnice – potvrde o vakcinaciji  ili preboljevanju korone – biće skraćena s 12 na devet mjeseci.

Italija u posljednje vrijeme bilježi značajan porast slučajeva virusa korona. U srijedu su zdravstvene vlasti prijavile gotovo 12.500 novih slučajeva zaraze i 85 smrti u 24 sata, prenosi Index.

(A.M.)