Svijet 06.02.2023.

Italija povukla upozorenje na cunami izdato poslije zemljotresa u Turskoj i Siriji 

ČITANJE: 2 minute

Italija je povukla upozorenje na cunami koje je izdato za južna priobalna područja nakon velikog zemljotresa u centralnoj Turskoj i na severozapadu Sirije, saopštile su danas italijanske vlasti.

Italijansko odjeljenje za civilnu zaštitu je u prvim trenucima nakon snažnog zemljotresa izdalo saopštenje u kojem se preporučuje građanima da se udalje iz priobalnih područja, ali kasnije je ovo upozorenje povučeno, prenosi Rojters.

Iz predostrožnosti je privremeno bio obustavljen željeznički saobraćaj u regionima Sicilija, Kalabrija i Apulija na jugu Italije, navodi se u saopštenju agencije.

Vlasti u Italiji su naime jutros zbog zemljotresa koji je jutros pogodio Tursku i Siriju izdale upozorenje na opasnost od cunamija na svojim obalama i upozorile građane da pobjegnu sa obale na viša podružja i da prate uputstva nadležnih. Nadzorna služba Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra tada je rekla za Rojters da se procjenjuje rizik od cunamija, prenosi Euronews.

“Na osonovu podataka koje smo obradili, Odjeljenje za civilnu zaštitu dalo je upozorenje o mogućim talasima cunamija koji dolaze na italijansku obalu nakon zemljotresa koji je imao epicentar između Turske i Sirije. Preporučujujemo da se udaljite od priobalnih područja”, navodi se u dijelu saopštenja.

To upozorenje je, međutim, kasnije povučeno.

Podsjetimo, u razornom zemljotresu koji je rano jutros pogodio pogranično područje između Turske i Sirije, u Siriji je poginulo više stotina ljudi, saopštio je pomoćnik sirijskog ministra zdravlja Ahmed Damirije.

On je na sirijskoj državnoj televiziji rekao da je broj poginulih povećan na 237, a da je 639 ljudi povređeno, prenosi Rojters.

Na sirijskoj strani granice, zemljotres je pogodio regione koji su pod kontrolom opozicije sa oko četiri miliona Sirijaca raseljenih iz drugih dijelova zemlje zbog građanskog rata.