Vijesti 03.11.2016.

Italija se tresla samo 20 minuta prije Banjaluke

ČITANJE: 1 minuta

Zemljotres jačine 4 stepena po Rihteru zatresao je Banjaluku nekoliko minuta poslije 16 časova. Epicentar zemljotresa je šest kilometara sjeverozapadno od Čelinca i osam kilometara istočno od Banjaluke, a osjetio se u okolnim mjestima.

Za sada nema informacija da li je bilo štete, a građani su uznemireni zbog podrhtavanja tla. Samo dvadesetak minuta ranije zatresla se i centralna Italija. Epicentar ovog zemljotresa, jačine 3,5 stepeni po Rihterovoj skali, je 32 kilometra sjeverno od Maltignana, odnosno 43 kilometra zapadno od Askolija.

Italija inače strahuje od podrhtavanja tla od 24. avgusta kada je zemljotres jačine 6,6 stepeni razorio gradić Amatriče. Tada je život izgubilo oko 300 ljudi a više stotina je povrijeđeno. Od tada pa do danas je Italiju pogodilo više stotina zemljotresa.

Tlo je u posljednje vrijeme nemirno i u Bosni i Hercegovini. Tako je 31. oktobra zabilježen potres jačine 4,2 stepena po Rihteru, sa epicentrom 3 kilometra južno od Blagaja i oko 18 kilometara zapadno od Nevesinja.

Zemljotres ovog intenziteta može izazvati oštećenja na starim i slabije građenim objektima. Zemljotresi se  ne mogu spriječiti, ali se posljedice mogu umanjiti ako se preduzmu određene mjere.

(MojKontakt)