Magazin 02.02.2016.

Italija: Tri srednjovijekovna naselja koja ne treba propustiti

ČITANJE: 1 minuta
italija
Postoje mjesta u Italiji koja turiste ‘vraćaju kroz vrijeme’. Ako vas put jednom nanese u ovu zemlju, obavezno posjetite i neko od ovih naselja kako biste bili bogatiji za još jedno divno iskustvo…

Srednjevijekovno selo Dolčeakva u regiji Ligurija, nedaleko od okruga Imperija, prepoznaćete po zamku Dorija i mostovima koji natkriljuju rijeku Nerviju. Oni koji odluče da posjete ovo mjesto mogu uživati u šetnji njenim uskim uličicama, između kućica od kamena i nekoliko crkava, kupiti kao suvenir odlična regionalna vina i popeti se na brežuljak na kojem se naselje nalazi.

Jedinstven pogled nudi i Kastiljone del Lago u okrugu Peruđa, sa srednjevijekovnom tvrđavom koja gleda na jezero Trasimeno u regionu Umbriji. Sagradio ju je u 13. vijeku Fridrih II, car Svetog rimskog carstva, a zbog pentagonalnog oblika strukture, inspirisanog istoimenim sazviježđem, bila je poznata kao “Lavlja tvrđava“.

U kompleksu je smješteno nekoliko zatvorenih građevina, crkava i palata Kornja, u kojoj se nalazi najveća serija slika iz 16. vijeka, i koja opisuje djela rimskih heroja i prizore iz grčke mitologije.

Kastiljone del lago, pogled s tvrđave
Modika, naselje smješteno u jugoistočnom dijelu Sicilije, cvjetalo je u vrijeme Normana, oko 1139. godine, i kasnije postalo vrlo važno kulturno i religijsko središte, piše ” Hafington post”.
Modika (foto: Thinkstock)

 

 

 

 

 

 

Danas se smatra jednim od najromantičnijih gradova u Italiji, poznatim po baroknim spomenicima, lokalnoj čokoladi i kućama u kojima turisti odsijedaju kod lokalnog stanovništva.

Modika, Crkva Svetog Petra
(B92)