Svijet 22.01.2023.

Italija: U toku pripreme za slanje SAMP-T sistema Ukrajini

ČITANJE: 1 minuta

Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani osvrnuo se na rezultate sastanka saveznika u bazi Ramstein te je poručio kako će Italija podržati nastavak slanja vojne pomoći Ukrajini.

U intervjuu za Corriere della Serra, Tajani je rekao kako će Italija podržati svaki put koji vodi ka nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

“Na općem nivou, globalne posljedice sukoba, posebno u pogledu sigurnosti hrane i energije, i dalje su teške. Sukob se mora okončati što je prije moguće. Međutim, tada mora biti vrlo jasno svim saveznicima da moramo učiniti sve što je moguće kako bismo pomogli Ukrajini u njenoj borbi za nezavisnosti”, rekao je Tajani, prennosi Klix.ba.

Također, šef diplomatije se osvrnuo i na to kako je Italija konkretno pomogla Ukrajini.

“Italija je Ukrajini pružila pet paketa pomoći u oblasti odbrane u vrijednosti od oko milijardu eura. U pripremi je šesti paket koji uključuje sisteme protivzračne odbrane. U saradnji sa Francuskom završavamo slanje SAMP-T sistem. Postoje i druge aktivnosti koje radimo u tajnosti”, ističe Tajani.

Tokom intervjua, Tajani je naglasio kako neizvjesnost ishoda sukoba ne ide u prilog mogućnosti ozbiljnih pregovora između zaraćenih strana.

“Potrebe za logističkom i vojnom opskrbom sve će više biti ključni faktor i za Kijev i za Moskvu. Jedinstvo i maksimalna saradnja sa međunarodnim partnerima su neophodni u ovoj fazi rata više nego ikada”, poručuje italijanski šef diplomatije.

(Z.M)