Vijesti 27.10.2016.

Italijani probili rokove 20 miliona KM vrijedne sanacije elektro-mreže

ČITANJE: 3 minute

Italijanska firma „Toshiba“, kojoj je „Elektrokrajina“ dala 20 miliona KM za sanaciju postojeće i izgradnju nove distributivne mreže, završila je tek 50 odsto planiranih radova, iako ugovoreni trogodišnji rok za realizaciju projekta ističe ove godine.

Banjalučka „Elektrokrajina“ je 29. oktobra 2013. godine sa kompanijom „Toshiba Transmission & Distribution Europe“ iz Italije potpisala ugovor o realizaciji Projekta sanacije distributivne mreže i proširenja postojećeg sistema za daljinsko očitavanje brojila i upravljanje potrošnjom električne energije (AMM sistem).

Projekat vrijedan 10 miliona evra predviđa sanaciju postojeće i izgradnju nove niskonaponske i srednjenaponske mreže uz proširenje postojećeg sistema za daljinsko očitavanje brojila i upravljanje potrošnjom na 100 trafo-područja koja obuhvataju 12.000 kupaca sa područja tri radne jedinice

„Elektrokrajine“ koje bilježe najveće distributivne gubitke – Prijedor, Laktaši i Mrkonjić Grad, a pokriva i opštine Šipovo i Ribnik.

Iako je prilikom potpisivanja ugovora sa Italijanima rečeno da bi projekat trebao da bude završen za tri godine, taj rok će biti značajno produžen. U „Elektrokrajini“ su zs Capital potvrdili da završetak radova očekuju tek u drugoj polovini 2017. godine.

„Dinamika radova je najviše uslovljena vremenskim prilikama i imovinsko-pravnim problemima na pojedinim lokacijama gdje je planirano postavljanje trafo-stanica. Projekat je do sada realizovan u obimu nešto većem od 50 odsto. Radovi će se u predstojećem periodu nastaviti intenzivnijom dinamikom tako da završetak projekta očekujemo u drugoj polovini 2017. godine“, pravdaju se u „Elektrokrajini“.

Ovaj projekat se finansira kreditom Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, a do sada su povučene dvije od tri tranše.

Bez obzira na probijene rokove, za upravu „Elektrokrajine“ projekat je „u potpunosti opravdao očekivanja“, tamo gdje je realizovan.

Tvrde da je u radnim jedinicama u kojima se realizuje, dakle, u Prijedoru, Laktašima i Mrkonjić Gradu, došlo do smanjenja distributivnih gubitaka za dva odsto, te da bi na kraju projekta biti smanjeni za četiri odsto.

„Na trafo-područjima na kojima je projekat u potpunosti realizovan distributivni gubici su svedeni na isključivo tehničke gubitke 3,5 do četiri odsto, dok prosječni godišnji distributivni gubici preduzeća iznose oko 14 odsto. Projekat ima i pozitivne finansijske efekte u vidu smanjenja troškova preduzeća po osnovu manje količine preuzete električne energije i prestanka obaveze izlaska radnika na teren da očitaju stanje na brojilima zbog ugradnje brojila sa daljinskim očitavanjem“, istakli su u „Elektrokrajini“.

Prema zadnjem statističkom pregledu iz aprila 2016. godine, postavljeno je 2.200 novih stubova i razvučena kablovska mreža u dužini od 173 kilometra.

U „Elektrokrajini“ su istakli da se ovaj realizuje u skladu sa Akcionim planom tog preduzeća na smanjenju distributivnih gubitaka, a po preporuci Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Prilikom svečanog potpisivanja ugovora između sva preduzeća, prije tri godine, rečeno je da je ovo samo prva faza projekta u pet opština, a da je u planu da se on realizuje u cijeloj RS. Druga faza projekta, kako je tada rečeno, trebala bi koštati 60 miliona evra, a konačni projekat ukupno oko 300 miliona evra.

Mediji su nakon potpisivanja ugovora pisali da je sin predsjednika RS Igor Dodik zaposlen kao menadžer za razvoj u firmi “Toshiba Transmission & Distribution Europe”, pozivajući se na njegov profil sa društvene poslovne mreže “Linked In”. Predsjednik Milorad Dodik je to oštro demantovao na zvaničnoj pres konferenciji, nakon koje je ubrzo izbrisan ovaj profil sa mreže “Linked in”.

Rokovi probijeni, mašine stoje

Građani velikog broja banjalučkih naselja decenijama se žale na česte nestanke električne energije i pad napona.

U firmi „Knežević enetring“ iz Laktaša kažu da svaki dan ostaju bez struje zbog čega trpe velike gubitke, jer radnici ne mogu da rade na mašinama za proizvodnju parketa.

„U Trnu je katastrofa, svakodnevno imamo iskakanje iz mreže, makar na nekoliko minuta, a zadnjih nekoliko dana i mnogo duže. Ovakva situacija je godinama unazad. Nedavno smo otvorili firmu i u Prijedoru i tamo zasad nismo imali problema“, kazao je vlasnik ovog preduzeća Marko Knežević.

(Capital.ba)

Oznake: Milorad Dodik