Politika 26.11.2015.

Ivancov: Eksperimentisanje na Balkanu je veoma opasno

ČITANJE: 1 minuta
petar ivancov
Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je da je Rusija kao garant Dejtonskog sporazuma ubijeđena da je on nedodirljiv, a da nagovještaji o “Dejtonu dva” podsjećaju na produžetak eksperimentisanja na Balkanu, što je veoma opasno.

Ivancov je istakao da miješanje spoljnih snaga u procese u BiH može imati ozbiljne posljedice.

On je rekao za “Glas Srpske” da Dejtonski sporazum nije izgubio na značaju od trenutka potpisivanja prije dvije decenije, kao i da predstavlja “solidan međunarodno-pravni temelj pomoću kojeg se razvija mirna, nezavisna, suverena, polietnička i multikonfesionalna demokratska BiH”.

Ruski ambasador je naglasio da se pitanja ustavnog uređenja nalaze u potpunoj nadležnosti naroda u BiH kao nosilaca vlasti i odgovornosti za sudbinu svoje zemlje i njenih zakonito izabranih predstavnika u organima vlasti.

“Upravo narodi u BiH moraju da definišu da li treba izvršiti izmjene i dopune zakona i u kojem dijelu i pravcu”, rekao je Ivancov.

On je dodao da mehanizam upravljanja i uzajamne saradnje različitih nivoa vlasti, kreiran uz pomoć Dejtona, ne izgleda jednostavno, ali da je uspostavljen da garantuje ravnopravnost naroda i obavezno uzimanje u obzir njihovih interesa tokom donošenja odluka, dodajući da taj mehanizam radi.

(Agencije)